Mona en Sien werkten mee aan de tentoonstelling over oorlog en vluchten.© Leen Van de Sande

Leerlingen BimSem maken foto’s, tekeningen, gedichten en muziek voor tentoonstelling over oorlog en vluchten

Mechelen -

In de bibliotheek van BimSem in Mechelen loopt deze week een uitzonderlijke tentoonstelling. De leerlingen van de school maakten foto’s, gedichten, liedjes en tekeningen die verband houden met oorlog en moeten vluchten. De expo is op donderdagavond 23 mei geopend voor het grote publiek.

Stijn Van de Sande

Aangezien artistieke vakken in het secundair onderwijs steeds meer onder druk komen te staan, werkten enkele leerkrachten van BimSem in Mechelen een nieuw creatief project uit. Verspreid over verschillende lessen en middagactiviteiten werkten ze aan B-Art. Het thema voor de allereerste editie van het kunstproject is: oorlog en daarvoor op de vlucht slaan.

“Zo maakten de leerlingen foto’s van twee jonge Afghaanse vluchtelingen die les volgen in de OKAN-klas van BimSem”, zegt begeleidend leerkracht Jan Everaert. “Het was voor hen interessant om met de vluchtelingen in gesprek te gaan en te ontdekken waarom ze precies op de vlucht slaan en wat dat met hen deed. Op die manier willen we de leerlingen laten nadenken over de vluchtelingen en hun drijfveer.”

De tentoonstelling vindt plaats in de bibliotheek van BimSem.© Leen Van de Sande

De 25 beste foto’s kregen een plekje in de bibliotheek van de school. Tussen de boeken kan je de foto’s bewonderen en ook begeleidende teksten, gedichten of vragen lezen. “Alle klassen van het eerste jaar brengen deze week een bezoekje aan de expo”, klinkt het. “Op die manier willen we het gesprek op gang brengen. We merken dat het thema heel wat meningen en discussies met zich meebrengt.”

Mechels straatbeeld

Voor de expo werden niet alleen de twee OKAN-leerlingen gefotografeerd. “De leerlingen trokken ook de straat op om verwijzingen naar de oorlog in Mechelen op beeld vast te leggen. Denk maar aan de wagon aan Kazerne Dossin, of een monument dat hulde brengt aan de 25.000 gedeporteerden. Ook het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen maakt deel uit van de expo, want wie had ooit durven denken dat we zoiets in Mechelen zouden moeten organiseren.”

Naast foto’s en gedichten werden er ook tekeningen gemaakt.© Leen Van de Sande

Naast de foto’s maakten de leerlingen voor B-Art ook grote tekeningen en worden er gedichten voorgelezen. De leerlingen speelden ook enkele liedjes, waaronder Zombie van The Cranberries en Warrior van Oscar and the Wolf, opnieuw in. Die worden afgespeeld in de indrukwekkende Aloysiuskapel van de school en vormen het startpunt van de tentoonstelling, die de naam De wereld door andermans ogen kreeg.

“We gingen in gesprek met de vluchtelingen en leerden zo heel wat bij. Op die manier kwamen we meer te weten over de gigantische impact die oorlog heeft, want dat kunnen wij vanuit ons standpunt moeilijk inschatten”

Sien en Mona (beide 13 jaar)

Tweedejaarsleerlingen BimSem

Leerrijk

In totaal werkten enkele tientallen leerlingen mee aan de eerste editie van het artistiek project. “Het was een heel leuk, maar vooral interessant en leerrijk project”, zeggen tweedejaarsleerlingen Sien en Mona (beide 13 jaar). “We gingen in gesprek met de vluchtelingen en leerden zo heel wat bij. Op die manier kwamen we meer te weten over de gigantische impact die oorlog heeft, want dat kunnen wij vanuit ons standpunt moeilijk inschatten. We willen volgend jaar zeker opnieuw deelnemen.”

De leerlingen van BimSem maakten de expo ‘De wereld door andermans ogen’.© Leen Van de Sande

Toonmoment

Nog een hele week kunnen de leerlingen van BimSem de tentoonstelling bezoeken tijdens de middagpauze. Op donderdagavond 23 mei tussen 19.30 uur en 21.30 uur is de expo ook geopend voor het grote publiek. Tijdens dat officiële toonmoment kunnen de leerlingen hun werken tonen aan onder meer vrienden en familie. De komende jaren wil BimSem een vaste waarde maken van het artistiek project en het verder uitbreiden. Er zullen dan ook andere thema’s aan bod komen.

Een van de tentoongestelde tekeningen.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners