Bitcoin beu? Dit zijn de alternatieven

CryptoKitties: via een andere munt kopen spelers virtuele katten, die ze laten opgroeien en vervolgens verder verkopen. © rr

Ooit al van Litecoin gehoord? De cryptomunt kende dit jaar een sterkere procentuele koersstijging dan bitcoin. En ze is niet het enige alternatief voor de gehypete munt.

Goele De Cort

U hebt de boot van de bitcoin gemist, maar u wil toch ook graag wat van uw spaargeld op het spel zetten? Dan zijn er nog andere opties voorhanden in de wereld van de virtuele munten.

Bitcoin is immers niet de enige cryptomunt op de markt. Er zijn honderden van dergelijke niet-gereguleerde munten in omloop, allemaal met andere eigenschappen en mogelijkheden. En hoewel de bitcoin nog altijd boven de concurrentie uittorent met bijna 300 miljard dollar aangetrokken kapitaal en een prijs van 17.000 dollar per bitcoin, zijn er enkele andere munten die het best goed doen.

Bovendien zijn hun koersen nauw verbonden met die van de bitcoin. Sinds die de wind in de zeilen heeft, zien ook de grootste concurrenten hun koersen stijgen, onder andere door speculanten die nu al gokken op de volgende hype. Een greep uit de alternatieven.

1. Litecoin

Op vlak van kapitalisatie is dit de vijfde grootste cryptomunt ter wereld, volgens Coinmarketcap.com. Eén Litecoin kost zowat 240 dollar. Bij het schrijven van dit artikel in elk geval, want het gaat snel: gisteren stond de prijs op 189 dollar. En aangezien u begin dit jaar nog voor zowat 4 dollar een Litecoin op de kop kon tikken, is de koers in een jaar tijd met zowat 6.000 procent gestegen.

Als Bitcoin goud is, dan is Litecoin zilver, wordt weleens gezegd. Litecoin was een van de vroegste alternatieven, moest het systeem toegankelijker maken, en surft mee op het succes van grote broer. De munt werd ontwikkeld door voormalig Google-ingenieur Charlie Lee en lijkt genoeg op de bitcoin om kopers vertrouwen in te boezemen. De transactietijd ligt bovendien wat lager dan die van de bitcoin. Behalve ontwikkelaars zijn er hier en daar ook al wat handelaars die de munt accepteren.

2. Ethereum

De tweede grootste speler op de markt, na Bitcoin, is Ethereum. Dat is eigenlijk een platform, met de ether als munt. De ether kan net als de bitcoin gewoon worden verhandeld. Het verschil is dat Ethereum ook een technologie biedt die gebruikt kan worden om nieuwe programma’s te bouwen. Gebruikers geven er ether uit om computerkracht op de computers van andere gebruikers te kopen, en zo applicaties te ontwikkelen.

Maar u wil natuurlijk vooral weten hoeveel dat opbrengt? Ook Ethereum heeft een spectaculair jaar achter de rug. De laatste maand verliep de koers vlakker dan die van de bitcoin, maar de afgelopen 24 uur bijvoorbeeld tekende Ethereum nog bijna 15 procent winst op. Het is wel moeilijk om de munt rechtstreeks te kopen; meestal verloopt dat via bitcoins.

3. Monero

De negende grootste op dit moment, en volledig ontwikkeld via giften. Het werkt op ongeveer dezelfde manier als bitcoins, behalve dan dat de nadruk op privacy veel groter is. Bitcointransacties zijn zichtbaar en te volgen, Monero verbergt wat er allemaal gaande is binnen zijn universum. Dat maakt het ook een aantrekkelijke cryptomunt voor bijvoorbeeld drugdealers of hackers. Monero doet het de laatste dagen niet slecht, en is nu een kleine 300 dollar waard.

4. Bitcoin cash

Is in termen van aangetrokken kapitaal al de derde grootste. Bitcoin cash werd in augustus gelanceerd als een soort afsplitsing van de bitcoin. Het gebruikt een technologie die meer transacties tegelijk kan verwerken, waardoor de kosten voor gebruikers lager liggen. Bitcoin cash trok snel veel geld aan, maar kent niet dezelfde spectaculaire stijgingen als de bitcoin zelf.

5. CryptoKitties

Hebt u het liever wat aaibaarder, dan zijn er nog de CryptoKitties. Het spelletje is een project van Ethereum en blijkbaar gaat 11 procent van het dataverkeer op het platform eraan op. Via de munt ether kopen spelers virtuele katten, die ze laten opgroeien en vervolgens verder verkopen. Gegarandeerde megawinsten zijn er niet, want de gemiddelde kat gaat na de opvoeding voor een bescheiden 4 dollar van de hand. Maar er zijn zeldzame exemplaren die meer opbrengen; de duurste ging voor meer dan 100.000 dollar over de virtuele toonbank.

Daarnaast zijn er nog tientallen andere spelers, zoals het met Microsoft verbonden IOTA en het extra beveiligde Zcash.

Opgelet: zeepbel

Wie zich op de cryptomarkt wil storten, doet dat op eigen risico. Er is geen regulering, veel waarnemers zien in het bitcoinsucces een echte bubbel, en de volledige belegging verliezen is dus een reële mogelijkheid. Bij de meeste munten is er geen achterliggende waarde, behalve dat er voorlopig nog steeds meer mensen zijn die er nog meer voor willen betalen. ‘De enige reden vandaag om bitcoin te kopen en te verkopen is geld verdienen, wat de definitie van speculatie is, en van een zeepbel’, zei Tidjane Thiam, de ceo van Credit Suisse.

En: zo’n 30 procent van de bitcoinwaarde in omloop is al verloren gegaan door vergeten wachtwoorden of kapotte hardware.

Er duiken bovendien steeds meer berichten op over cryptomuntbedrijfjes met als enig doel zo snel mogelijk geld los te weken van overenthousiaste investeerders. Zoals Confido, een Amerikaanse start-up die 320.000 euro ophaalde en van de aardbodem verdween.