Luister naar

Somber kabinet oordeelt niet over geweld Israël

Nieuws
Het kabinet veroordeelt het optreden van het Israëlische leger aan de grens met Gaza vooralsnog niet. Eerst moet duidelijker worden wat er precies tijdens de Palestijnse protesten is gebeurd.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 16 april 2018 om 21:21

Den Haag

Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Tijdens Palestijnse protesten aan de grens van Gaza vielen tussen 30 maart en 6 april ten minste 27 doden, allen Palestijnen. Volgens Israël zijn er onder de doden tien leden van de terreurorganisatie Hamas. Organisaties in Gaza melden dat meer dan achthonderd mensen in het ziekenhuis behandeld moesten worden.

Het kabinet is ‘zeer bezorgd’ over het hoge aantal doden en gewonden. Ook vindt het kabinet – net als de Europese Unie (EU) – dat Israël wat uit te leggen heeft over de vraag of het geweld tegen de demonstranten proportioneel was. Toch gaat een veroordeling van de Israëlische actie Blok te ver. ‘Naar mening van het kabinet moeten de feiten echter eerst duidelijker worden, voordat een veroordeling van het Israëlisch optreden aan de orde is.’

In debatten over het Midden-Oostenconflict probeert het kabinet al jaren zo neutraal mogelijk te opereren. Ook nu.

Blok schrijft dat Nederland zowel aan de Israëli’s als de Palestijnen liet weten bezorgd te zijn over escalaties en hoge aantallen slachtoffers. Ook is er bij beide partijen aangedrongen op ‘noodzakelijke stappen om slachtoffers te voorkomen’. Israël moet alle schietpartijen onderzoeken. Maar: ‘Tegelijkertijd heeft Nederland eerdere incidenten waarbij Gazanen, soms gewapend, Israël binnendrongen, veroordeeld.’

somber

Later deze week debatteert de Tweede Kamer opnieuw over dit gevoelige thema. Blok is somber gestemd, schrijft hij in een andere brief aan het parlement. ‘Helaas moet geconstateerd worden dat de tweestatenoplossing steeds meer onder druk is komen te staan.’ En: ‘Er worden weinig positieve stappen gezet door beide partijen.’

Zo groeien de Israëlische nederzettingen hard. Sinds oktober vorig jaar zijn er concrete plannen voor 6742 nieuwe woningen gemaakt. Het aantal inwoners van de nederzettingen in betwist gebied is gegroeid met 3,4 procent, terwijl de Israëlische bevolking als geheel ‘slechts’ 1,8 procent groeide.

Het kabinet is principieel tegen het uitbreiden van de nederzettingen, schrijft Blok. Het probleem is echter dat Nederland en de EU hierin een belangrijke steun nagenoeg kwijt zijn: de Verenigde Staten. Want hoewel de regering-Trump Israël gewaarschuwd heeft terughoudend te zijn, ‘is de mate van kritiek merkbaar lager dan onder voorgaande Amerikaanse regeringen’.

dramatisch

Aan de andere kant zijn de Palestijnen tot op het bot verdeeld, analyseert de bewindsman. Hamas strijdt met harde hand tegen Israël, de Palestijnse Autoriteit heeft steeds minder aanhang onder de bevolking – maar kritiek wordt niet getolereerd. Israël en Egypte houden de grenzen gesloten voor Palestijnen. En na een periode van relatieve stilte schieten gewapende groepen weer vaker raketten naar Israël.

Dit alles zorgt voor een dramatische humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden, zoals Gaza. ‘De werkloosheid is nu 44 procent, onder de jeugd zelfs boven de 60 procent. Niet alleen hebben inwoners maar vijf uur per dag stroom, ook is het grondwater voor 95 procent ongeschikt voor menselijke consumptie. Nederland roept alle partijen op de belangen van de burgers voorop te stellen bij hun beleid ten aanzien van Gaza.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.