Vergeet de monsterscore van Bart De Wever: dit zijn de échte stemmenkanonnen van de verkiezingen

76.702, ofwel bijna 60.000 meer dan de tweede in de stand. Zoveel voorkeurstemmen haalde Bart De Wever (N-VA) zondag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Het lijkt een hallucinant resultaat, maar toch zijn er politici die zelfs zijn cijfer doen verbleken.

mtm, wer, mos

In de stad Antwerpen hebben zondag 282.432 mensen een geldige stem uitgebracht. 76.702 daarvan kleurden het bolletje voor de naam van Bart De Wever rood, ofwel 27 procent van de Antwerpse kiezers. Om het even in perspectief te plaatsen: zijn ‘naaste’ achtervolgers Filip Dewinter (Vlaams Belang, 18.097 stemmen) en Wouter Van Besien (Groen, 16.969 stemmen) volgen op ruime afstand. Uitdager Kris Peeters (CD&V) strandde op 10.286 voorkeurstemmen.

Is De Wever dan ook de populairste politicus? Vergeet het maar, want die eer gaat naar Sandy Evrard (MLM). Hij is met voorsprong de meest geliefde politicus in Vlaanderen. In zijn Mesen, een piepklein dorpje in West-Vlaanderen, trokken zondag net geen 700 van de bijna 1.100 inwoners naar de stembus. Hun oordeel doet zelfs de term “monsterscore” oneer aan, want liefst 66 procent van de inwoners stemde op de 49-jarige leraar-spekslager die al 16 jaar als burgemeester aan de macht is. Procentueel gezien dus ruim het dubbele van Bart De Wever.

© Foto Kurt

Eerst de burgemeester, dan de brandweer

Hoe hij zo populair is geworden? “Ik ken in Mesen iedereen, iedereen kent mij, én mag mij voor om het even wat bellen.” Het verhaal gaat dat wanneer het brandt, er eerst naar burgemeester Evrard wordt gebeld en dan pas naar de brandweer. “Je vindt hier geen inwoner die mijn telefoonnummer niet in zijn gsm heeft staan. Het gaat zo ver dat wanneer mijn telefoon een tijdlang niet rinkelt, ik zelfs ongerust word en controleer of het toestel nog wel werkt.”

Maar dat alles “peis en vree” is, wil Evrard nu ook weer niet gezegd hebben. De oppositie verdubbelde bij de verkiezingen immers in omvang: van één gemeenteraadslid naar twee. Daarvan is er trouwens een zijn gewezen schepen van Jeugd Katelein Poissonnier, die kort voor de gemeenteraadsverkiezingen een andere partij oprichtte. Muiterij met andere woorden.

“Ach, zulke beladen woorden”, zucht Evrard berustend. “Toen de oppositie met Kristof Veramme – een vriend in de politiek, en een nog grotere erbuiten – nog maar één zetel in de gemeenteraad had, stemde hij meestal mee met de meerderheid. Omdat we het gewoon ook vaak eens zijn over de oplossingen voor onze problemen. En dat zal nu niet anders zijn. Ik ben vooral blij voor Kristof dat hij in de gemeenteraad het gezelschap krijgt van Katelein. Want daar altijd zo alleen zitten, da’s toch ook niet plezant.”

Stemmenkanonnen

Evrard is echter niet de enige die alleen een absolute meerderheid gehaald zou hebben. Ook Kris Poelaert, lijsttrekker van CD&V in Herne (Vlaams-Brabant) zou daarin geslaagd zijn. Hij haalde 2.928 voorkeurstemmen. Ofwel 61 procent van de 4.802 geldige stemmen die werden uitgebracht. Zijn partij haalde met 76,1 procent van de stemmen een overdonderend verkiezingsresultaat binnen. 15 van de 17 zitjes in de gemeenteraad gaan naar CD&V, de twee resterende zijn voor de partij Kwadrant Plus.

Nog zo’n slokop is Bart Dochy, de lijsttrekker van CD&V/VD in Ledegem. Hij haalde 3.750 voorkeurstemmen, ofwel 55 procent van de 6.854 geldige stemmen in de West-Vlaamse gemeente. Zijn partij haalde in totaal 77,1 procent van de stemmen, ofwel 18 van de 21 zitjes in de gemeenteraad. De overgebleven kruimels gaan naar SP.A (2) en Groen (1).

Ook Marlutje Jackers (GB-IC, Herstappe) en Lieven Janssens (Actiev, Vorselaar) gingen elk met meer dan de helft van de stemmen lopen.

De volledige top 10:

* Voor deze berekening hebben we telkens het aantal voorkeurstemmen gedeeld door het totaal aantal geldige stemmen in de gemeente. Dat vermenigvuldigd met 100 geeft dan het percentage aan.

** Van Gent en Lennik zijn voorlopig nog geen officiële resultaten, de kans is echter heel klein dat nog iemand uit beide gemeenten zich in de top 10 zal nestelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer