De ambulanciers van DGH Arendonk tonen onder meer hoe een ziekenwagen in elkaar zit.© RR

“Ik wil later ook brandweerman worden”: veiligheidsdagen missen hun doel niet

Arendonk -

Alle 342 leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Arendonk gaan deze week een halve dag op bezoek bij de lokale hulpdiensten. Brandweer, politie en ambulanciers laten de jeugd op een vlotte manier kennismaken met hun werk en de bijbehorende noden en gevaren.

De tweejaarlijkse ‘veiligheidsdagen’ in Arendonk hebben hun doel na één dag al niet gemist. “Ik wil later ook brandweerman worden”, zegt een leerling van basisschool Sint-Clara na afloop.

In de brandweerkazerne in de Kerkstraat in Arendonk leren de kinderen onder meer over de zogenaamde vuurdriehoek en hoe je in geval van brand of ander onheil, via het noodnummer 112, de hulpdiensten verwittigt. De ambulanciers van de Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH) tonen hoe een ziekenwagen in elkaar zit en hoe je iemand met een hartstilstand reanimeert. Op de parking van de Bemdhal laat de politie zien hoe een combi er vanbinnen uitziet en doet ze een rollenspel van de arrestatie van een inbreker.

Halve dag verlof

“Alle aanwezige hulpverleners doen dit geheel vrijwillig en nemen hiervoor een halve dag verlof”, zegt Marc Van Mechelen van hulpverleningszone Taxandria.

Ook burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) is vol lof. “Als hoofd voor de veiligheid in onze gemeente ben ik trots op dit initiatief”, zegt hij. “Hopelijk kunnen we op deze manier jongeren prikkelen om misschien ooit zelf brandweerman of -vrouw, ambulancier of politieagent te worden.”

Gedurende drie dagen komen alle vijfde- en zesdejaars van de vijf Arendonkse basisscholen langs: zowel van Sint-Clara als De Stip, Voorheide, Atlantis en 3Master. (ema)

Hoe verwittig je de hulpdiensten bij brand of ander onheil? Via het noodnummer 112.© RR

Tijdens de EHBO-initiatie leren de leerlingen ook hoe je iemand met een hartstilstand kunt reanimeren.© RR

Op de parking van de Bemdhal nemen de jongeren deel aan een levensecht rollenspel met de politie.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners