maandag 17 december 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Met twee goals bezegelde invaller Shaqiri de topper en mogelijk ook het lot van Mourinho (inzet). AFP

Premier League
Liverpool - Manchester United 3-1

Einde van Mourinho bij ManU is nu echt nabij

The Special One is nu The Lonely One

Nu dan? Het kan toch bijna niet anders meer? Nadat Manchester United eerder al een 6 op 15 in de Premier League had laten optekenen, gingen The Red Devils gisteren ook onderuit op bezoek bij aartsrivaal Liverpool. Kansloos, zonder weerwerk en na een tactisch verkeerde beslissing van trainer José Mourinho. Zijn rijk in Manchester lijkt nu definitief voorbij.

Martin Keown is speels met woorden. De ex-verdediger van Arsenal is nu aan de slag als tv-analist en maakte een paar dagen terug al het testament van Mourinho: “de resultaten, maar ook het voetbal dat Man United speelt, is het slechtste van de afgelopen 25 jaar”, toonde Keown zich bijzonder streng. “Als ik naar Mourinho kijk, zie ik iemand die bijna blij is dat zijn tijd bij de club erop zit. The special one is The lonely one geworden. Misschien moeten zijn spelers gewoon niet meer naar hem luisteren om hun identiteit terug te vinden.” Stevig.

Spaghetti bolognaise

Mourinho staat meer dan ooit alleen. Binnen de Premier League, binnen zijn club, binnen zijn kleedkamer. Na 2,5 jaar als trainer van Manchester United heeft hij de ploeg voetballend nog steeds niet naar zijn hand kunnen zetten. Ook gisteren tegen Liverpool oogde Man United ongeorganiseerd en klaar voor de slachtbank. Mourinho koos ervoor om zijn ploeg in een 5-3-2 te laten voetballen waarbij de rechterzijde extra versterkt zou worden bij een aanval van Liverpool. Een vreemde beslissing, wetende dat The Reds net het gevaarlijkst zijn op de andere flank waar Mané het mooie weer maakt en vaak naar binnen snijdt. Liverpool scoorde ook zo haar eerste doelpunt. Het maakte alles extra pijnlijk voor Mourinho. Een flater van doelman Becker zette de bezoekers op gelijke hoogte, maar na rust zorgde invaller Shaqiri met twee goals voor de verdiende 3-1-einduitslag. Lukaku – basisspeler – en Fellaini – invaller bij de rust – konden hun coach niet helpen. In totaal ondernam Liverpool liefst 36 (!) doelpogingen. In de studio van Sky Sports fileerde Gary Neville zijn ex-ploeg ondertussen tot op het bot: “Die achterlinie leek wel op spaghetti bolognaise: er zat niets van lijn in.” Het thuispubliek scandeerde vlak voor affluiten F*ck off Mourinho. Rivaal verslagen, hun trainer de laatste mokerslag toegediend: voor Anfield was de avond geslaagd.

Die achterlinie leek wel op spaghetti bolognaise: er zat niets van lijn in Gary NEVILLE Analist en ex-speler Manchester United

Negentien punten achter

Want dit was het toch? De laatste mokerslag? Mourinho won dan wel de Europa League met dit Manchester United, in 2,5 jaar tijd heeft zijn ploeg nooit getoond te kunnen wedijveren met Liverpool, Chelsea of – dat is nog het ergste – buur Manchester City. Man United heeft geen gezicht, geen identiteit. Vaak is het een ploeg die achter de feiten aanloopt en vanuit verdedigende stellingen moet hopen op een bal die goed valt. Onbegrijpelijk, vinden velen. Zij begrijpen niet dat Mourinho zijn creatieve spelers – Paul Pogba op kop – maar niet tot mooi voetballen kan brengen. Na deze nieuwe nederlaag blijft United op plaats zes in de Premier League, op negentien punten van leider Liverpool en op elf punten van plek vier die kan leiden tot Champions League-voetbal. In zeventien matchen scoorde ManU slechts 29 keer en kreeg het evenveel goals tegen. In haar laatste zes wedstrijden pakte het ook evenveel punten: zes. “We hebben twijfels over alles”, vertelde Mourinho voor de match tegen Liverpool. Het gevoel van de fans, het bestuur en de spelers is vermoedelijk wederzijds. Zeker na de nederlaag tegen Liverpool. Bij Chelsea werd de Portugees na zijn laatste passage ontslagen op 17 december. Drie keer raden welke dag we vandaag zijn.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws