© Kioni Papadopoulos

De beste fietsostrades weg van ’t Stad: van Antwerpen naar Turnhout

Fietsen van de ene stad naar de andere en dat op de snelste manier: dat doe je best via de fietsostrades. Wij haalden ons stalen ros van stal en testten drie routes die onze provincie doorkruisen: de fietsostrade van Antwerpen naar Essen, die naar Mechelen en die naar Turnhout. Onderweg hadden we oog voor mooie uitzichten, fijne plekken en lekkere adressen waar je even op adem kan komen.

Sandra Gasten

LEES OOK: Van Antwerpen naar Essen

LEES OOK: Van Antwerpen naar Mechelen

Van Antwerpen naar Turnhout - 45 kilometer

Twee dagen fietsen achter de rug. We denken dus dat we klaar zijn voor de laatste, grotere ­uitdaging: de fietsostrade F15, een route die het kanaal Schoten-Dessel volgt en bijna 45 kilometer lang is. Onderweg passeren we langs het café van (wijlen) Bertha, drinken een Gieterke en proberen vleermuizen te spotten. En we ontmoeten véél wielertoeristen én eenden. We steken nog snel een pakje druivensuiker in de rugzak en ­vertrekken.

© RR

Als je vanuit Antwerpen de F15 wil volgen, moet je eerst naar Schoten fietsen. We eten dus een extra boterhammetje met choco bij het ontbijt en stippelen een route via de fietsknooppunten uit. Een klein uur later arriveren we bij de startplaats aan de Hoogmolendijk. Een echte aanduiding voor de fietssnelweg is er niet, maar je kan maar één richting uit of je belandt in het kanaal.

De druivensuiker die we hadden weggemoffeld, blijkt algauw overbodig. Op het eerste kruispunt dat we tegenkomen, worden we aangetrokken door Boon Appétit op de hoek. “Die naam refereert naar koffie- en cacaobonen”, zegt uitbaatster Arian Lemmens. “Ik verkoop hier koffies, thees en zoetig­heden. Populair zijn de dessertkoekjes met marsepein, de Antwerpse spekken en de Zwevezeelse florentines. Allemaal worden ze op ambachtelijke manier gemaakt. Wie wil, kan ze bij een koffie of thee in de winkel of op het terras proeven.”

© Joris Herregods

Met een lekker snoepje achter de kiezen springen we weer de fiets op. Dit moet ongetwijfeld wel een van de fijnste fietsostrades van België zijn. De hele rit naar Turnhout hebben we een degelijk fietspad onder de wielen en rijden we naast het water. We zijn hier dan ook duidelijk niet alleen. Groepjes wielertoeristen racen ons voorbij, wij fietsen langs joggers en wandelaars... Allemaal vinden ze deze route even heerlijk.

Mestbunker met vleermuizen

Geregeld passeren we een haventje, waar eenden of ganzen met hun kroost genieten van de rust, of waar een aantal plezierboten voor anker ligt. Aan de Vaartlaan in Sint-Job-in-’t-Goor komen we bunkers uit de Eerste Wereldoorlog tegen. Onderzoek leert ons dat de Duitsers ze in 1916 hebben gebouwd als deel van de Turnhoutkanalstellung, bedoeld om de sluizen langs het kanaal te verdedigen. In Brecht fietsen we langs de mestbunker, waar een vleermuizenkolonie haar intrek heeft genomen. Maar overdag krijgen we die uiteraard niet te zien.

Een aantal kilometer verder komen we aan bij het zonnige terras van Trapke Op. Het is bijna middag, maar de vaste stamgasten zitten al aan de toog. We bestellen ons een colaatje en maken een praatje met de sympathieke gastvrouw Evi Van Ackeleyen. “Van zodra de zon schijnt, zit ons terras vol”, vertelt ze. “We zitten hier vlak bij de Brechtse Heide en fietsroute Kooldries start hier. We zien hier zelfs dagjestoeristen uit West-Vlaanderen en Limburg passeren. Echte faciliteiten voor fietsers hebben we niet, maar mensen mogen hier wel hun picknick opeten.” Het café blijkt nog een eerste verdieping te hebben, waar de eerste cafébazin in fotokader ons vanaf de originele houten toog aanstaart. “Mensen uit de streek hebben Bertha nog gekend. Ze heeft hier tot haar tachtigste in het café gestaan.”

© Kioni Papadopoulos

We bedanken haar voor het drankje en stappen weer de fiets op. Met zo’n tocht van 45 kilometer is er al iets minder ruimte om te treuzelen. Een halfuurtje later lokt echter de geur van frietjes. Het is net 12 uur en frituur De Linden zwaait de deuren open. We parkeren onze fiets tegen de gevel en stappen naar binnen. Intussen zijn we niet meer de eersten. De helft van de mannelijke bevolking van Brecht lijkt hier wel binnengewaaid. Uitbater Tommy Laurijssen heeft het druk. “Naast frietjes serveer ik brasseriegerechten. En vergeet daarbij onze Brechtse specialiteiten zoals het Kolonel-bier of de Custos-gin niet te drinken”, zegt hij. “Vooral ons stoofvlees met frieten valt in de smaak.” Goed, geef ons dat dan maar.

In Sint-Lenaarts maakt het kanaal een grote bocht, waarna we op de Vaart belanden. Onderweg naar Rijkevorsel passeren we vooral bedrijven. Je kan hier flink doorrijden, maar nare geurtjes moet je er af en toe wel bijnemen. In Sint-Jozef kan je stoppen voor een hoeveijsje, maar onze maag moet nog een beetje bekomen van de frietjes. We rijden voorbij steenfabriek Wienerberger. Bordjes waarschuwen ons voor de heftrucks die aan de kant van het water kunnen rijden. Rijkevorsel heeft nog één grote steenfabriek, maar had vroeger aan het Sas nog een grote steenbakkerijsite. Die is intussen gesloopt voor een woonproject. Sporen van dat steenbakkersver­leden vind je nu alleen nog in namen als de Steenbakkersdam, waarop we fietsen.

Prachtig uitzicht over de Vaart

Iets voorbij steenfabriek Wienerberger stoten we op een mooi café: De Gieterij in Beerse. Vooral het Gieterke op het krijtbord aan de muur klinkt aantrekkelijk. “Dat bier hebben we enkele maanden geleden gelanceerd”, zegt Patsy Van Meir, die met haar vriend Manuel Lanslots het café uitbaat. “Het is een blond biertje van 8,5% dat we met Brouwerij Haacht hebben ontwikkeld. En het is een succes!” Het café blijkt door zijn ligging een echte hotspot voor fietsers en wandelaars. “Hier passeren heel wat dagjestoeristen. We hebben ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen en bieden kleine snacks aan. Lekker om op krachten te komen.”

© Joren De Weerdt

We zouden nog wel een tweede Gieterke lusten, maar onze eindbestemming wenkt. Onderweg ­passeren we de ene sluis na de andere. Op de grens met Vosselaar, op de hoek van de Steenbakkersdam en Polendam, parkeren we onze fiets tegen de balustrade en genieten van het uitzicht over de Vaart. De zon zit verborgen achter de wolken, de bomen aan de kant weerspiegelen in het water. Een prachtig stukje natuur dat de voorbode blijkt van een rustig fietspad in het groen. We steken de brug over en rijden langs een zandweggetje vlak bij het water voort. Tussen Beerse en Turnhout passeren we ­natuurgebied Stoktse Heide. Buiten een zeldzame jogger lijken we hier wel alleen op de wereld.

We sluiten onze tocht af op het terras van fietscafé Klaverhof aan de Nieuwe Kaai in Turnhout. Met 45 kilometer in de benen hebben we wel wat rust verdiend. Wie deze tocht liever in twee dagen doet, kan onderweg een overnachting boeken. Zo is er onder meer B&B De Ginnekenshoeve in Beerse, een gerenoveerde vierkantshoeve met drie gastenkamers én een verwarmd zwembad in de binnentuin. Het verblijf ligt vlak bij de landloperskolonie van Merksplas, waar je heerlijke wandelingen kan maken.

Het Loeyakkershof in Brecht heeft vier vakantie­woningen met uitzicht op de weiden. Varkenshouders Eric Goossens en Magd Van Dyck combineren er de verhuur met huifkartochten. “We trekken langs verschillende boerderijen in de omgeving en passeren af en toe langs de trappistenabdij van Westmalle. Zo’n tocht reserveer je wel best op voorhand.”

© Kioni Papadopoulos

Overnachten en relaxen staan jammer genoeg niet op ons programma. We drinken ons nog wat moed in voor de 45 kilometer terug naar Antwerpen. Schol!

AFSTAPPERS

Boon Appétit

Th. van Cauwen-berghslei 115, Schoten

0476-63.35.32 //www.boonappetit.be

di, do, vr, za (10u-18u),woe (9u-12u)

Trapke Op

Vaartdijk 16, Brecht

0475-71.67.11

ma-zo (vanaf 9u)

Frituur De Linden

Vaartstraat 235, Brecht

03-313.82.83 // www.eethuisdelinden.be

ma en do-zo (11.30u-21u)

De Gieterij

Rijkevorselseweg 1, Beerse

0494-29.39.61

ma-di en do-zo (vanaf 10u)

Brasserie Klaverhof

Veldekensweg 45, Turnhout

014-41.32.91 //www.klaverhof.be

di-zo (10u-22u)

B&B De Ginnekenshoeve

Ginnekenshoek 32, Beerse

0478-50.09.66 // www.ginnekenshoeve.be

Het Loeyakkershof

Vaartdijk 11A, Brecht

0473-51.65.98 // www.loeyakkershof.be