Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Hooligans doen mee aan Mars tegen Marrakech

Archiefbeeld van supportersrellen na een wedstrijd tussen Beerschot en Antwerp.Beeld Belga

De harde kernen van verschillende eersteklassers willen zondag aansluiten bij de Mars tegen Marrakech. De Brusselse politie houdt rekening met hun mogelijke aanwezigheid.

De hooligans van onder meer Anderlecht, Antwerp en Club Brugge begraven komend weekend de onderlinge strijdbijl om samen ‘een signaal te geven’ aan de politiek, blijkt uit boodschappen in private Facebook-groepen. In die berichten worden tussen zowat alle grote supporterskernen afspraken gemaakt om zich komende zondag massaal aan te sluiten bij de Mars tegen Marrakech in Brussel, een initiatief van verschillende rechtse jongerenverenigingen.

"We willen vreedzaam protesteren tegen het immigratiebeleid, net zoals we na de aanslagen van 22 maart naar de Beurs in Brussel trokken voor een herdenking", klinkt het. "Wij sluiten ons aan bij het rechtse gedachtegoed, maar zullen ons ook distantiëren van alles wat extreemrechts is, want wij zijn geen racisten."

Intussen is er ook een oproep voor een linkse tegenbetoging. "We houden rekening met alle informatie die nog binnenloopt over de Mars tegen Marrakech (waarvoor er intussen een officiële aanvraag is, red.), om de manifestatie goed voor te bereiden", zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

De politie laat ondertussen ook weten dat ze een officiële aanvraag heeft ontvangen voor zowel de Mars tegen Marrakesh als voor een tegenbetoging. “We hebben een officiële aanvraag voor de Mars tegen Marrakesh en we hebben ook een aanvraag voor een tegenbetoging. De aanvragen worden nu bestudeerd. We moeten informatie bekomen van beide organisatoren en dan kunnen we pas verder praten. Momenteel hebben we nog niet genoeg informatie”, vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

De eindbeslissing voor het al dan niet laten doorgaan van de betogingen ligt uiteindelijk bij de Brusselse burgemeester Philippe Close.