Direct naar artikelinhoud
Publifin

Publifin weigert verloning leiders bekend te maken

Valérie De Bue (MR), minister Lokale Besturen in de Waalse regering.Beeld Photo News

Publifin weigert de verloning van haar leiders bekend te maken. Dat blijkt uit een rapport van speciale afgevaardigden binnen de Luikse intercommunale waarover Le Soir bericht. Van de 45 aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Publifin-affaire zijn er 12 niet behandeld, aldus de krant.

Bij de aanbevelingen die geen gevolg hebben gekregen, zijn de benoeming van onafhankelijke bestuurders binnen de raad van bestuur en de hernieuwing van het directiecomité van Nethys, de operationele poot van Publifin onder leiding van Stéphane Moreau.

Op het hoogtepunt van de schandaal rond Publifin gaf de Waalse regering twee universitairen – Alexia Autenne (UCLouvain) en Laurent Gheeraert (ULB) – de opdracht om een oogje in het zeil te houden bij de intercommunale.

De universitairen onderstrepen dat op sommige vlakken wel vooruitgang is geboekt: de “organisatie van de terugbetaling van sommen geld die de leden van de sectorcomités gekregen hebben” bijvoorbeeld, of de lancering van operaties om Resa, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas, van de rest van de groep te splitsen.

Maar het luik “verloning van de leiders” blijft vragen oproepen, stellen de experts. Publifin moet elk jaar een rapport opstellen met daarin de verloning en eventueel andere voordelen van haar leiders. Maar dat rapport, dat doorgespeeld is aan voogdijminister Valérie De Bue (MR), is onvolledig.