Orgel Sint-Romboutskathedraal loopt aanzienlijke schade op na waterlek

Door een waterlek in de toren heeft het monumentale orgel in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen aanzienlijke schade opgelopen. Omdat het voorlopig niet meer bespeelbaar blijkt, is er al een concert afgelast.

Sven Van Haezendonck

“Zondagmorgen werden we opgebeld door de koster, die meldde dat er heel veel water binnenkwam in de kathedraal”, zegt Bram Van der Auwera, beheerder van Sint-Rombouts. “Gelukkig werd het probleem tijdig opgemerkt. Daardoor is een veel grotere ramp voorkomen”, vertelt torenwachter Nick Vanhaute.

Boosdoener was een waterleiding van een brandkraan die was gesprongen. “Een van de drukreductoren van de stijgleiding voor de brandweer had het begeven. Daardoor stroomde makkelijk 300 tot 400 liter water naar beneden. Door de defecte drukreductor werd dat de kathedraal ingespoten”, legt Van der Auwera uit. Dat is opvallend, want de beveiliging dateert nog maar van 2009. Terwijl de leiding zelf uit de jaren vijftig van de vorige eeuw dateert.

Door het technische defect zocht het water een weg naar beneden. Zo kwam het niet alleen in de gewelven terecht, maar ook in het orgelbuffet. Dat heeft aanzienlijke schade opgelopen. “Uit een eerste nazicht blijkt dat het orgel niet meer naar behoren werkt. Het hout van het buffet heeft zich gezet en van de windladen die verlijmd zijn met papier is de lijm losgekomen. Daardoor zitten wij met drukverlies en werken een aantal registers gewoon niet meer naar functioneren.” Hoe groot de schade precies is, moet nog geraamd worden.

Concert afgelast

Door het voorval is het slotconcert van ‘Orgels aan de Dijle’ met organist Peter Pieters van aanstaande vrijdag alleszins afgelast. In de toren zelf moet de stijgleiding voor de brandweer zo snel mogelijk worden hersteld. “Dat is natuurlijk erg belangrijk voor de brandveiligheid en momenteel onze eerste prioriteit. Als het nodig is, moeten we die meteen onder druk kunnen zetten”, zegt Nick Vanhaute.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER