Medewerker van Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en zoontje (7) omgekomen bij bombardement in Gaza

Abdallah Nabhan© AP, Enabel

Een medewerker van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel is omgekomen bij een bombardement in de Gazastrook. Dat meldt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

sgg, jvh

“Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn zevenjarig zoontje afgelopen nacht na een bombardement van het Israëlische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah”, schrijft het kabinet van de minister in een mededeling.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Abdallah’s echtgenote ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, en vecht voor haar leven”, klinkt het verder. “De twee andere kinderen van het koppel (5 jaar en 7 maanden oud) liepen lichte verwondingen op. Abdullah’s vader van 65, zijn 35-jarige broer en zijn nichtje van zes verloren ook het leven. Het huis waar het gezin van Abdallah zich bevond, bood onderdak aan ongeveer 25 personen, waaronder de bewoners en ontheemden die er een toevlucht zochten. De aanval afgelopen nacht kostte aan ten minste zeven mensen het leven en vele anderen raakten gewond”, aldus het kabinet.

“Ik ben diep geraakt door het overlijden van onze collega en zijn zoon, en ik ben verbolgen en geschokt door de aanhoudende aanvallen”, zegt ook algemeen directeur Jean Van Wetter van Enabel. “Dit is de zoveelste flagrante inbreuk van Israël op het internationale humanitaire recht. Als directeur van een Belgisch agentschap en als voormalig humanitair medewerker kan ik niet aanvaarden dat dit al zo lang onbestraft blijft doorgaan. Het is tragisch dat onschuldige burgers het slachtoffer zijn van dit conflict. We moeten er alles aan doen om het geweld te stoppen.”

“Niet kans gekregen om zichzelf en gezin te redden”

Abdallah was volgens Gennez een van de medewerkers op een lijst van mensen die in aanmerking kwamen om Gaza te verlaten. “Deze lijst werd reeds maanden geleden bezorgd aan de Israëlische autoriteiten. Toch heeft hij niet de kans gekregen om zichzelf en zijn gezin te redden”, aldus Gennez. Ze wijst op de “verpletterende” verantwoordelijkheid van de Israëlische regering. “Het bombarderen van civiele infrastructuur en onschuldige burgers gaat in tegen elk internationaal, humanitair en oorlogsrecht”, luidt het.

“Dramatisch nieuws”, reageerde ook premier Alexander De Croo donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer op het nieuws. Hij wees expliciet de Israëlische regering met de vinger. Die treft wat hem betreft “twee maal schuld”. Ten eerste omdat een land er volgens hem alles aan moet doen om te vermijden dat hulpverleners worden gebombardeerd, maar vooral omdat België al vier maanden vraagt om alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden de toelating te geven om Gaza te kunnen verlaten. “Al vier maanden weigert men”, aldus De Croo. “Elke dag opnieuw worden onschuldige mensen en kinderen gedood. Beste Israëlische regering. Dit moet stoppen. Nu.”

Minster Gennez en Enabel veroordelen “de aanval op onschuldige burgers” dan ook “in de scherpste bewoordingen”, en vragen dat de overige zeven collega’s van Enabel die nog in Gaza zijn, onmiddellijk toelating krijgen om te vertrekken.

Ook minister Lahbib stelt dat het bombarderen van civiele zones en bevolking in strijd is met het internationaal recht. “Ik ontbied de ambassadeur van Israël om deze onaanvaardbare daad te veroordelen en eis uitleg”, aldus de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen