zondag 24 juni 2018 - Wielrennen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zondag BK in Binche

Milan Menten, Robbe Ghys en Jasper Philipsen maken zondag BK-debuut

Het is exact tien jaar geleden dat een neoprof na afloop van het BK het Belgische tricolore shirt mocht aantrekken. Zijn naam? Jürgen Roelandts. In Knokke duwde de Lottorenner zijn wiel voor dat van Sven Vanthourenhout, Niko Eeckhout, Greg Van Avermaet en Tom Boonen over de finish. Eerder flikten Rik Van Steenbergen (1943), Walter Godefroot (1965) en Roger De Vlaeminck (1969) een gelijkaardig kunstje. Kunnen onze Limburgse neo’s Jasper Philipsen, Milan Menten of Robbe Ghys hun naam toevoegen aan dat prestigieuze kransje? “Als iemand dat kan, dan is het Jasper wel”, legt Milan Menten de druk bij de 20-jarige inwoner uit Ham.

 Marc Van Hecke

Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon)

“Van Hooydonck bewees dat je dicht kan eindigen”

Vormpeil?

Philipsen: “Na mijn ritzege in de Baby-Giro geraakte ik wat op de sukkel door darmproblemen. Ik kreeg veelvuldig af te rekenen met maagkrampen en werkte zelfs één rit met koorts af. Het sein om af te stappen, zo oordeelde ik. Eenmaal thuis heb ik drie dagen niet gefietst alvorens weer rustig op te bouwen. Het gevoel in mijn darmen is nog niet optimaal. Ik neem ook nog medicatie.”

Verwachtingen?

Philipsen: “Uiteraard kijk ik ernaar uit om me met de top in België te meten. Er zijn veel renners die specifiek naar zondag hebben toegewerkt. Het niveau zal hoog liggen. Ik heb het voordeel dat voor mij niets moet. Ik moét presteren in beloftenkoersen, niet bij de profs. Als ik zondag lang weet te overleven, is dat mooi meegenomen. De afstand, 223 kilometer, schrikt me nog een beetje af. Maar is ook weer niet onoverkomelijk. Een topfavoriet vooruitschuiven, is moeilijk op dit parcours. Je komt altijd uit bij dezelfde namen: Van Avermaet, Gilbert, Naesen. Ook een Wellens maakt zondag een goeie kans.”

Verrassing?

Philipsen: “Of ik zondag voor een stunt kan zorgen à la Roelandts tien jaar geleden? Goh, als ik nog fris ben aan het eind, kan ik altijd terugvallen op mijn scherpe eindschot, ja. De vraag is echter, kan ik het zolang rekken? Ik kom als enkeling aan de start. Dat heeft als voordeel dat ze me niet zullen viseren. Het BK van vorig jaar is het beste bewijs dat je als neoprof dicht kan eindigen. Mijn oud-ploegmaat bij BMC Development Team Nathan Van Hooydonck maakte deel uit van de kopgroep die om de trui sprintte en werd uiteindelijk vijfde. Ach, zolang ik maar met een goed gevoel huiswaarts keer, ben ik dik tevreden.”

 Sven Dillen

Milan Menten (Sport Vlaanderen-Baloise)

“Parcours waarop iedereen denkt een kans te maken”

Vormpeil?

Menten: “Ik mag de laatste weken zeker niet klagen. Sinds de Tour des Fjords vlot het steeds beter bij de profs. Na Noorwegen heb ik even gas teruggenomen in het vooruitzicht van de Ronde van Limburg en de Elfstedenronde. Dat loonde, want in beide wedstrijden wist ik me in de top tien te nestelen (Menten eindigde resp. zesde en negende, nvdr). Ik voel echt dat ik een stap heb gezet. Nu, het is ook in die 1.1-wedstrijden dat wij neo’s kunnen scoren. Presteren in de WorldTour is echt nog te hoog gegrepen. Het niveauverschil is enorm.”

Verwachtingen?

Menten: “Ik ben tevreden dat we geen 240 of 250 kilometer voor de wielen geschoven krijgen zoals weleer. 225 kilometer zou misschien nog net kunnen lukken. Enfin, toch als er weinig controle is zondag. Dan kan je er wat tussendoor fietsen en hopelijk dicht eindigen. Een scenario dat tot de mogelijkheden behoort, want we krijgen een parcours voor de wielen waarop iedereen denkt een kans te maken. Als eerstejaars start ik met de ambitie om de koers te kleuren. Een resultaat rijden, wordt moeilijk. Iemand als Van Avermaet rijdt die slotklim met kasseien in de slotronde even snel omhoog als in de openingsronde. Bij mij bot de snelheid aan het eind nog af. Qua favorieten kijk ik naar namen als Van Avermaet, Naesen en Gilbert. Al maakte Keukeleire in de laatste koersen ook veel indruk op me.

Verrassing?

Menten: “Als ze zondag willen koersen, kan moed wel eens beloond worden. En als er één neoprof rondrijdt die Roelandts’ stunt uit 2008 kan overdoen, dan is het Jasper (Philipsen, nvdr) wel. Jasper gaat niet snel stuk waardoor hij aalvlug blijft aan het eind van een koers.”

 Goyvaerts/Smak

Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise)

“Zit middenin voorbereiding op EK Baan”

Vormpeil?

Ghys: “In de Ierse rittenkoers Rás Tailteann wist ik de slotetappe te winnen. Dat gaf me een vertrouwensboost. Maar nadien ben ik met mijn gezondheid beginnen sukkelen waardoor de twijfel weer toesloeg. Ik kreeg af te rekenen met een verkoudheid, gecombineerd met tal van allergieën waarvan ik niet wist dat ik ze had. Tijdens Dwars door de Vlaamse Ardennen was het zelfs zo erg dat ik voor het eerst in mijn carrière moest afstappen omdat ik niet meekon. Na drie weken zoeken, hadden we het pijnpunt eindelijk gevonden. Waarop ik opnieuw hard ben beginnen werken. Meer kan je toch niet doen. Vorig weekend, in een Deens tweeluik, voelde ik me voor het eerst weer goed in het zadel.”

Verwachtingen?

Ghys: “Ik verwacht dat de ploeg zowel een aantal beschermde pionnen als een aantal renners die mogen meespringen aanduidt. Persoonlijk hoop ik dat ik tot die tweede groep behoor. Als ik in de vlucht van waarde kan zijn voor de ploeg, dan zou dat ideaal zijn. Dan ervaar ik niet te veel druk. En als ik aan het eind nog iets kan betekenen voor een ploegmaat, dan is mijn BK helemaal geslaagd. Meer ambities koester ik niet. Ik heb dit seizoen nog niet tegen de echte groten gekoerst. Eigenlijk zit ik momenteel middenin de voorbereiding op het EK Baan in Glasgow. Daardoor zit ik tweemaal per week in het krachthonk en werk ik geen lange duurblokken af. Die blokken in combinatie met het gebrek aan wedstrijdkilometers zal ik zondag allicht tekortkomen.”

Verrassing?

Ghys: “Een verrassing kan zich altijd voordoen op een BK. Een peloton kan zich nu eenmaal altijd mispakken aan een vlucht. Ik verwacht me aan een relatief lastige wedstrijd en vermoed dat een gerenommeerd klassiek renner de titel zal pakken. Voor de winnaar kijk ik dan ook vooral in de richting van het Quick Step-kamp.”

 Photo News

BK is Ben Hermans’ eerste koers op Belgische bodem

Ben Hermans eindigde vrijdag derde in de derde rit van de Adriatica Ionica Race. Hermans moest op de top van de Passo Giau enkel de Colombiaan Ivan Ramiro Sosa (Androni Giocattoli) en de Italiaan Giulio Ciccone voorlaten. De Diepenbekenaar van Israel Cycling Academy verliet daarop de nagelnieuwe Italiaanse rittenkoers om zondag zijn opwachting te maken in het BK. De titelrace wordt voor Hermans zijn eerste koers van het jaar op Belgische bodem.

“Vrijdag koerste ik nog in de Dolomieten en zondag moet ik voor het eerst over kasseien dokkeren”, moet Hermans er zowaar zelf om lachen. “Het zou voor mezelf een grote verrassing zijn indien ik zondag goed presteer. Ik zal in Binche geen Ardennenparcours aantreffen en op de steun van een ploegmaat moet ik ook al niet rekenen. Mijn voorbereiding was allesbehalve ideaal en het BK is nooit een doel geweest. Maar soms zal je zien dat je net dan een goede koers rijdt als je totaal niet gestrest bent”, besluit Hermans, die na het BK van start gaat in de Ronde van Oostenrijk, de Tour of Utah en wellicht ook de Deutschland Tour. (roro)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws