Waarom Tomorrowland uitzondering wil op gebruik wegwerpbekers: “Milieu is er niet mee gebaat als we drie miljoen bekers moeten vernietigen”

Boom -

Tomorrowland krijgt ook na een derde aanvraag geen uitzondering van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om wegwerpbekers te gebruiken. “Als andere festivals het kunnen, dan ook Tomorrowland.” Het festival reageert teleurgesteld.

Linde Schots, Dante Bellon

Dancefestival Tomorrowland krijgt opnieuw geen uitzondering om drank in wegwerpbekers te serveren aan de festivalgangers. Na twee eerdere aanvragen voor een uitzondering in februari en maart, komt er nu ook een derde njet van het kabinet-Demir.

“Al meer dan een jaar weet elke organisator wat de wetgeving is en het lijkt me niet opportuun om een uitzondering te geven aan één organisatie”, vindt de minister. “Alle andere organisatoren namen klaarblijkelijk wel voldoende initiatieven om aan de wetgeving te voldoen. Ik bevestig dan ook voor de derde keer de wetgeving, zonder uitzondering.”

LEES OOK. Opnieuw geen uitzondering voor Tomorrowland om wegwerpbekers te gebruiken: “Yesterday-aanpak qua milieu kan niet”

Sinds juni vorig jaar mag op evenementen alleen nog drank aangeboden worden in herbruikbare bekers. De overheid riep die maatregel in het leven om de consumptie van plastic drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen en hergebruik te bevorderen. Het afgelopen jaar was er een uitzonderingsmaatregel voor evenementen die nog een stock wegwerpbekers hadden liggen, waar Tomorrowland en andere festivals gebruik van maakten. Sinds dit jaar is die regel weggevallen en geldt de uitzondering alleen nog wanneer kan worden aangetoond dat er geen milieuwinst te boeken zou zijn.

“Een Tomorrowland met een ‘Yesterday-aanpak’ qua milieu? Dat kan wat mij betreft niet door de beugel”

Zuhal Demir

Vlaams minister van Omgeving

Demir vindt het jammer dat Tomorrowland een uitzondering vroeg op die maatregel, terwijl Graspop, Pukkelpop en Rock Werchter wel met herbruikbare bekers werken. “Tomorrowland is naast een fantastisch festival ook een kleine multinational. Met zo’n naam en faam hoor je een voorvechter te zijn van een goed milieubeleid. Een Tomorrowland met een ‘yesterday-aanpak’ qua milieu? Dat kan wat mij betreft niet door de beugel.”

Drie miljoen bekers

Dancefestival Tomorrowland reageert teleurgesteld op het mislopen van de uitzonderingsmaatregel. “Er zijn sterke en logische argumenten waarom we geloven in reële milieuwinst met de door ons voorgestelde werking van drankverpakkingen op Tomorrowland 2024. We verwijzen ook naar een studie van een gespecialiseerd milieuonderzoeksbureau die dat onderschrijft.”

LEES OOK. Waarom Tomorrowland zowat het enige festival is dat deze zomer niet met herbruikbare bekers werkt

“In 2022 hebben we bekers aangekocht voor gebruik tijdens Tomorrowland in de zomers van 2023 en 2024, wat toegestaan was binnen de toen geldende regels. We zouden minder milieuwinst halen als we deze drie miljoen bekers zouden moeten vernietigen of niet zouden mogen gebruiken, om dan volledig over te schakelen op herbruikbare bekers in 2024.”

Het kabinet van Demir benadrukt dat die bekers niet vernietigd moeten worden. De bekers kunnen onder andere nog gebruikt worden op de private markt. Daarnaast zou de organisatie hebben toegegeven dat ze de bekers aankocht, wetende dat ze niet meer gebruikt konden worden, aldus de woordvoerder van de minister.

Tomorrowland zegt wel degelijk voorstander te zijn van herbruikbare bekers. “We gaan van 320.000 herbruikbare bekers in 2023 naar een miljoen in 2024, zowel op Dreamville als in bepaalde zones op het festivalterrein. We willen dus graag een combinatie van beide systemen: herbruikbare bekers in afgesloten zones en het opmaken van de bestaande voorraad van drie miljoen bekers in alle andere zones.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER