Luk Alloo interviewt 33 politici: “Ik wil niemand aanvallen, ik wil hen begrijpen”

Zelf in de politiek gaan, dat is niks voor Alloo. “Elkaar alleen maar tegenwerken, daar kan ik niet tegen.”© Dirk Kerstens

Op nieuwsblad.be en in onze app kun je vanaf vandaag elke dag kijken naar een kort interview van Luk Alloo met een politicus. In totaal heeft hij er 33 gesproken.

Luk Alloo: “Een generatie politici is als een humanioraklas. Niet iedereen is goed in alles.”© Dirk Kerstens

Waarom wilde u een programma met politici maken? U bent de laatste jaren toch vooral met andere dingen bezig.

Luk Alloo: “Omdat politiek me interesseert. Ik heb vroeger voor VRT nog politieke programma’s gemaakt, maar dat is intussen meer dan twintig jaar geleden. Ik vond dit een geweldige kans om de nieuwe generatie politici te leren kennen.”

U stelt hen de vraag waarom we op hun partij moeten stemmen. Waarom moeten wij naar uw programma kijken?

“Omdat je veel politici op een andere manier leert kennen en omdat de gesprekken inzicht geven in de partijprogramma’s. De belangrijkste vragen voor mij waren: ‘Wat zou je met 300 miljard euro doen?’ ‘Op welke partij zou je stemmen als jouw partij niet bestond?’ ‘Wie zijn de goeie politici bij andere partijen?’ Sommigen hebben op die laatste vragen niet geantwoord, anderen wel. Dat zegt iets over die mensen. Ik heb op een heel open manier met iedereen gesproken. Ik wil niemand aanvallen, ik wil die mensen begrijpen. Dat heeft verrassende uitspraken opgeleverd. Voilà, daarom moet je dus kijken.”

Wat is uw conclusie na 33 gesprekken?

“Ik vind dat we in goeie handen zijn. Er zijn enkele persoonlijkheden met ervaring en kennis van zaken. Zo’n generatie is natuurlijk een beetje zoals een huma­nioraklas. Niet iedereen is goed in alles.”

Veel mensen voelen zich bedrogen. Politici doen niet wat ze beloven.

“Ik wacht nog altijd op de politicus die heel eerlijk zegt: dames en heren, het gaat niet zo goed met ons. Wie durft nu eindelijk eens de waarheid zeggen?”

Zou u zelf in de politiek willen gaan?

“Het trage systeem is niets voor mij. Dat je elkaar liever tegenwerkt dan een goed idee een kans te geven, daar kan ik niet tegen. Dan denk ik: zit nu gewoon samen als echte staatslui, zoek de verbinding en los met het beperkte budget zo veel mogelijk problemen op.” (red)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen