© mph

Uitbaters café Boez geven fakkel door: “We zoeken een jongere versie van onszelf”

Een bordje ‘Te Koop’ of ‘Te Huur’ ga je er niet vinden maar het populaire café Boez aan Ter Voort in Voortkapel (Westerlo) is op zoek naar nieuwe uitbaters. De vaste klanten volgen de gebeurtenissen met argusogen. Acties zijn niet uitgesloten.

Marc Peeters

“Het was oorspronkelijk de bedoeling dat we dit café negen jaar zouden gaan uitbaten, maar ondertussen zijn het er al dertien geworden”, zeggen Chris Caems en Ann Ceuterick. “Nu willen we afbouwen. En voor je het vraagt. We zijn zeker niet ‘binnen’. Maar we zijn wel 49 en 50 jaar oud. De kroeg is vaak tot ’s morgens open en dat recupereren na een korte nacht wil niet meer zo goed lukken dan jaren geleden. Bovendien zijn we nu nog in de mogelijkheid om naar ons oude sociaal statuut terug te keren en werk te zoeken in loondienst. We denken ook al een beetje aan ons later pensioen.”

Het café Boez is zonder meer de zoete inval in Voortkapel. Drie voetbalploegen, dubbel zoveel wielertoeristenclubs en ook de Chiro van Voortkapel zijn er kind aan huis. Tal van verenigingen vonden de weg naar het vergaderzaaltje. In de gelagzaal staat de beleving van voetbal en koers centraal.

Of je het nu vraagt aan de leden van de Bikestars, een toeristenclub voor dames, aan hun mannelijke collega’s De Marmotten of aan de delegatie van de wandelclub Boez Stappers, de redenen waarom café Boez een vaste stopplaats is komen steeds terug. “Het is hier gewoon heel gezellig. Iedereen kent iedereen. Hier komt jong en oud samen en de prijzen zijn meer dan democratisch: 1,6 euro voor een pintje en de meeste speciaalbieren blijven onder de drie euro.” Boez is ook populair voor sangria. “We verkopen dezelfde dan op tal van andere plaatsen maar wellicht maken we het verschil met het fruit dat we eraan toevoegen” lacht Ann.

Het nieuws dat Chris en Ann willen stoppen sloeg in als een bom. “Ze staan steeds klaar om je te ontvangen en de schept een band die we zeker gaan missen”, zeggen Rit, Carine en Annelies van de Bikestars. “We kunnen alleen maar hopen dat de nieuwkomers weinig of niets aan het concept van het café gaan veranderen.” Jef, Eddy en Jan van de wandelclub hopen dat de beslissing nog niet definitief is. “Misschien moeten we in ’t dorp een petitie opstarten dat ze gewoon moeten verder doen.”

Jaareinde

Een precieze einddatum hebben Chris en Ann niet in hun hoofd. “We willen het café dat vrij is van brouwerij niet zomaar uit handen geven”, zegt Ann. “Ik heb hier nog meegedraaid met de vorige uitbater. Die wist dus aan wie hij de sleutels doorgaf. Ook voor ons is dat de beste optie. Zeg maar een jongere versie van ons. Een koppel dat hier een periode van hun leven helemaal wil voor gaan. Momenteel zijn alle opties open. En schrijf ook nog maar op dat de bedragen die al de ronde doen om het hier over te nemen zwaar van de pot gerukt zijn.”