© erik van eycken

Pastorie gerenoveerd na negen jaar

Na negen jaar zwoegen is de renovatie van de oude pastorie aan de kerk in Rijmenam (Bonheiden) eindelijk klaar. Het oorspronkelijke gebouw dateert van 1785, maar was aan oplapwerken toe. Zowel de buitenkant als het interieur werden onder handen genomen.

Erik Van Eycken

De pastorie maakt deel uit van het kloppend hart van de Bonheidense deelgemeente Rijmenam, grenst aan de Sint-Maartensberg en ligt recht tegenover de ingang van het oude kerkhof. In de negentiende eeuw, maar ook in de jaren 60 van de vorige eeuw vonden al verbouwingen plaats. Bij de huidige renovatie kreeg de pastorij een nieuw dak, de achtergevel werd in cederhout verstevigd en de problemen met regenafvoer werden opgelost. Ook het schrijnwerk werd vervangen. “Deze kosten waren aanvankelijk niet gebudgetteerd. Gelukkig kunnen we rekenen op heel wat overheidssteun”, zegt schepen van Kerkfabrieken Wouter Verhoeven (CD&V). Zowel het gelijkvloers als de eerste verdieping werden grondig aangepakt zodat het gebouw niet alleen een doorstart is voor de parochiale werking in Rijmenam. De gemeente als mede-eigenaar laat immers ook toe dat het gebouw voor kleinschalige initiatieven kan worden gehuurd: “We denken in eerste instantie aan recepties en aanverwanten. Bij mooi weer schittert de tuin”, weet schepen van Infrastructuur Mieke Van den Brande (CD&V). “Na de misvieringen is het gebruikelijk dat de aanwezigen in de pastorie worden uitgenodigd voor het aperitief. Dat kan nu zonder slag of stoot opnieuw gebeuren. Het maakt deel uit van de Rijmenamse traditie.” Architecten Hilde De Ruysscher en Karel Beeck stonden in voor de verbouwingswerken. “De pastorie is een pareltje geworden en past wonderwel in de schaduw van de kerk”, weet De Ruysscher. Het originele metselwerk van de achtergevel werd bewaard. Aangezien er sporen werden gevonden van een roden bakstenen afwerking, is de kleur in eindfase extra geaccentueerd.

Nog meer plannen

De duurtijd van negen jaar om alles tot een goed einde te brengen, wijten de schepenen aan de subsidieaanvragen: “In totaal kostte de verbouwing 441.098 euro. We zijn erg blij dat het Vlaams Gewest ons hierin steunde voor 249.436 euro. Zonder dat bedrag had de renovatie niet mogelijk geweest”, weet Verhoeven. Toch is de site rond de Sint-Martinuskerk nog niet klaar. Er wordt nu bekeken of er een beheersplan kan worden opgemaakt voor de grafsite rond de kerk, en een renovatie van de binnenkant van de kerkhofmuur. “Ook hier hopen we op termijn subsidies voor te ontvangen, al moet het plan nog worden opgemaakt en voorgelegd. Het oude kerkhof ligt er slecht bij en bij overvloedige regenval spoelt de grond weg. De graven dienen dus rechtgetrokken te worden zodat alles in ere wordt hersteld.”