Direct naar artikelinhoud
sharia4belgium

Theo Francken (N-VA) wil Fouad Belkacem zo snel mogelijk land uit

Theo Francken (N-VA).Beeld EPA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil Fouad Belkacem zo snel mogelijk het land uitzetten als hij vrijkomt. De leider van terreurorganisatie Sharia4Belgium raakte vanmorgen zijn Belgische nationaliteit kwijt. Voor anderen wil Francken de procedure versnellen. 

De vroegere leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium schoot ernstig tekort in zijn verplichtingen als Belgische burger, zo oordeelde het hof van beroep in Antwerpen vanmorgen. Belkacem heeft nu enkel nog de Marokkaanse nationaliteit. 

“Ik ga nu samen met hem bekijken wat we nog verder kunnen ondernemen. Cassatieberoep behoort tot de mogelijkheden en daarna het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg”, zegt zijn advocate Liliane Verjauw. 

Verjauw vermoedt dat Belkacem als voorbeeld moet dienen en vreest dat een uitwijzing naar Marokko nu de volgende stap zal zijn. “Voor zijn familie zou dat een ramp zijn en voor hem nog een grotere. In dergelijke landen zijn de democratische waarden soms ver zoek. Ik ga een uitwijzing dan ook aanvechten met alles wat in mijn macht ligt.”

Fouad Belkacem zit intussen vijf jaar achter de tralies. Hij liep verschillende veroordelingen op en zit pas op 25 mei 2027 aan zijn strafeinde. De zwaarste gevangenisstraf kreeg hij in januari 2016, toen hij tot twaalf jaar cel werd veroordeeld als leider van de terroristische organisatie Sharia4Belgium. Belkacem was niet aanwezig op de uitspraak.

Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem.Beeld belga

Francken

Volgens het hof van beroep is een uitlevering momenteel echter nog niet aan de orde. Die moet eerst door Marokko gevorderd worden en moet dan door de Belgische regering worden toegestaan. Belkacem kan ook nog beroep aantekenen tegen die beslissing tot uitlevering. 

Toch wil staatssecretaris Francken hem zo snel mogelijk uitleveren. “Hij heeft nu ook zijn verblijf verloren, dus hij is illegaal op het grondgebied”, zegt hij aan VTM Nieuws. “Ik zal er alles aan doen om hem weg te krijgen terug naar Marokko, naar zijn thuisland, in overleg met de Marokkaanse overheid uiteraard.”

Francken wil de procedure alvast versnellen. “Mensen die de sharia willen invoeren, onze rechtstaat willen omverwerpen en voor IS gaan vechten, die kunnen geen Belg zijn”, zegt Francken. “Ze willen alleen de voordelen van de Belgische nationaliteit maar nooit de plichten.”

“We moeten veel strenger durven zijn en mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme moeten automatisch hun Belgische nationaliteit verliezen”, vindt Francken. “Er ligt al jaren een wetsvoorstel van Koen Metsu klaar in de Kamer. Laat de andere partijen in de meerderheid eindelijk duidelijk zijn en het voorstel goedkeuren.”

Twitter bericht wordt geladen...