Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump blaast ontmoeting met Kim Jong-un af: "Ons leger staat klaar indien nodig"

Trump blaast ontmoeting met Kim Jong-un af: "Ons leger staat klaar indien nodig"
Beeld EPA

Het Amerikaanse leger is "klaar indien nodig" om te reageren op Noord-Koreaanse manoeuvres. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump gezegd, enkele uren nadat bekend werd dat hij de voor 12 juni geplande ontmoeting met Noord-Koreaans leider Kim Jong-un annuleert. Reden is de "grote woede en openlijke vijandigheid" die Noord-Korea getoond heeft in zijn meest recente statement, aldus Trump in een brief.

Het Witte Huis heeft de brief gepubliceerd op Twitter. "Ik keek er echt naar uit om daar samen met jou te zijn", schrijft Trump aan Kim Jong-un. "Jammer genoeg denk ik dat het op dit moment ongepast is om deze al lang geplande ontmoeting door te laten gaan." 

Als Kim van gedachten verandert ten aanzien van de top, dan moet hij niet aarzelen hem te schrijven of te bellen, voegt Trump er nog aan toe. 

"Gemiste kans"

"U hebt het over uw nucleaire mogelijkheden, maar de onze zijn zo indrukwekkend en krachtig dat ik God bid dat ze nooit gebruikt zullen moeten worden", aldus Trump.

De Amerikaanse president besluit dat de wereld, en Noord-Korea in het bijzonder, een grote kans missen voor blijvende vrede en grote welvaart en gezondheid. "Deze gemiste kans is echt een spijtig moment in de geschiedenis."

Lees hieronder verder

"Gemiste kans"
Beeld rv

"Leger is klaar"

Hoe het nu verder gaat, is een open vraag. De Amerikaanse president sprak vanavond opnieuw dreigende taal. "Ons leger, dat met voorsprong het machtigste is ter wereld en dat onlangs versterkt werd, is zoals jullie weten klaar indien nodig", zei hij in het Witte Huis. 

Trump zei ook contact gehad te hebben met Zuid-Korea en Japan. "Ze zijn niet alleen bereid mocht Noord-Korea dwaze of roekeloze stappen zetten, maar ze willen ook een groot deel van de financiële kost dragen van de operaties, als we met zo'n jammerlijke situatie geconfronteerd zouden worden."

'We hopen dat er positieve dingen zullen gebeuren met Noord-Korea. Maar als dat niet gebeurt, zijn we meer dan ooit bereid om te antwoorden'
Donald Trump

Nog volgens Trump zal de campagne van "maximale druk" op het land verdergezet worden. "We hopen dat positieve dingen zullen gebeuren met de toekomst van Noord-Korea", zei Trump. "Maar als dat niet gebeurt, zijn we meer dan ooit bereid om te antwoorden. Intussen gaan onze zeer zware sancties, veruit de zwaarste die ooit opgelegd werden, verder."

Ondanks deze woorden lijkt Trump nog altijd te denken dat de ontmoeting toch nog kan doorgaan. "Dat is mogelijk, ja, of een top op een latere datum", aldus Trump.

"Stompzinnig"

Eerder vandaag had ook Noord-Korea al opnieuw gedreigd de historische ontmoeting af te blazen en gewaarschuwd voor een "nucleaire confrontatie" tussen beide landen als diplomatie niets uithaalt. Een hoge Noord-Koreaanse functionaris noemde recente kritiek van de Amerikaanse vicepresident Pence op Pyongyang "stompzinnig". Pence had maandag in een interview op Fox News gezegd dat het overleg met Noord-Korea "zou kunnen eindigen zoals het Libië-model indien Kim geen akkoord sluit". 

Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris was de Noord-Koreaanse reactie op die uitspraak "de druppel" voor het afblazen van het topoverleg tussen Donald Trump en Kim Jong-un. "De Noord-Koreanen dreigden letterlijk met een kernoorlog. Onder die omstandigheden kan een conferentie nooit succesvol zijn", aldus een zegsman in het Witte Huis. "Maar er staat een achterdeur open als de Noord-Koreanen naar binnen willen. Dan moeten ze hun retoriek wel aanpassen."

Testsite vernietigd

Als toonbeeld van goede wil met het oog op de geplande top had Noord-Korea beloofd zijn site voor atoomproeven in Punggye-ri te vernietigen. Dat is vandaag gebeurd in aanwezigheid van een kleine groep internationale media die door Pyongyang geselecteerd waren.

De vernietiging van de – volgens Noord-Korea – enige nucleaire testsite is volgens het land bewijs van zijn engagement om te stoppen met nucleaire tests. Internationaal wordt dit echter gezien als een positieve, maar voornamelijk symbolische stap.

Sinds 2006 heeft Noord-Korea in Punggye-ri zes kernproeven uitgevoerd. De laatste, meteen de krachtigste, was in september en betrof mogelijk een waterstofbom.

Specialisten zijn verdeeld over de vraag of de site nu onbruikbaar is. Een woordvoerster van de internationale waakhond inzake kernproeven CTBTO zegt dat experten van de organisatie dat niet hebben kunnen verifiëren omdat zij niet waren uitgenodigd.