Bart Kaëll over depressie: “Op een bepaald moment zegt je lichaam: stop”

© IMAGEGLOBE

Na de dood van zijn vader 14 jaar geleden kreeg Bart Kaëll (58) last van oorsuizen en sukkelde hij in een depressie. Dat heeft hij zondagochtend verteld in ‘De Rotonde’ op Radio 2. De Vlaamse zanger schrok ook van de reactie van sommige mensen, die niet doorhadden dat depressie een ziekte is.

ehu

Bart Kaëll vertelde op Radio 2 hoe zijn vader tijdens een diner op Nieuwjaarsdag moeite had met slikken. Hij liet zich daarop onderzoeken en er werd bij hem slokdarmkanker vastgesteld. “Dan kom je in een soort rollercoaster. Gedurende twee jaar word je telkens van hoop naar wanhoop gestuurd. Uiteindelijk was hij genezen, maar kreeg ik een telefoon van de dokter dat er opnieuw kanker was ontdekt. Telkens ging het van hoop naar wanhoop en moest ik dat nieuws telkens aan mijn moeder gaan overbrengen.”

Rood licht

Na de dood van zijn vader ging Bart door een emotioneel moeilijke periode. “Ik heb tinnitus gekregen en ben in een depressie gesukkeld. Ik weet niet wat er eerst was: de depressie, de tinnitus, was het de dood van mijn vader of was ik overwerkt? Als je lichaam te veel belast wordt, niet alleen fysisch maar ook mentaal, zegt het op een bepaald moment: stop, nu is er een rood licht en het wordt pas weer groen als wij het zeggen.”

“Mensen kwamen naar mij toe en zeiden: hoe kan jij nu depressief zijn, jij hebt alles? Maar daar heeft het niets mee te maken. Je kan alles hebben, maar het gaat om mentale gezondheid: je opnieuw gelukkig voelen, geen angst meer voelen. Ik huilde in elke hoek van de kamer en wist niet waarom. Puur van ellende.”

Geen makkelijk evenwicht

“Dat zijn fases die je door moet in je leven. Dankzij een psycholoog ben ik daaruit geraakt en leer ik nu ook beter signalen herkennen wanneer ik er weer dreig over te gaan. Je lichaam en geest komen op de eerste plaats, dan pas de rest. Maar dat is geen gemakkelijk evenwicht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen