Plofkraak op bankkantoor in Borsbeek mislukt omdat geldautomaat uitgerust was met gasdetectiesysteem

In Borsbeek hebben twee onbekenden maandagochtend omstreeks 4.30 uur een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van Argenta. Volgens de eerste vaststellingen is de kraak mislukt.

sare, jvh, tg

“De bewoner van het appartement boven de bank is vannacht wakker geworden door een luide knal. Hij heeft nog gezien hoe de daders op de vlucht sloegen”, aldus Nico Roelandt van politiezone MINOS. Met hoeveel de daders waren en in welk voertuig ze de vlucht namen, kan de politie voorlopig niet zeggen.

“De daders hebben geprobeerd om met gas de bankautomaat tot ontploffing te brengen. Dat is mislukt. De automaat is uitgerust met een gasdetectiesysteem. Op het moment dat het gas werd gedetecteerd, zijn er in de automaat verfpatronen afgegaan en is het geld besmeurd. De twee verdachten hebben dat gehoord en zijn daarop gevlucht in de richting van de Herentalsebaan met vermoedelijk een rode auto”, zegt Lentle Jespers van het Antwerpse parket.

De geviseerde bankautomaat bevond zich aan de buitenkant van de bank, maar door de explosie die de daders veroorzaakten, ontstond er wel brand in het bankkantoor in de Schanslaan. De brandweer heeft het vuur geblust, de bewoners van het appartement boven de bank zijn geëvacueerd. Er is wel wat rookschade in het gebouw. Het labo is ter plaatse om de stoffen die bij de kraak zijn vrijgekomen te onderzoeken.

Een Nederlandse bende voerde eerder dit jaar minstens zes plofkraken uit in Vlaanderen, zij maakten 560.000 euro buit. De bende werd in september opgerold door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen. In totaal werden acht verdachten gearresteerd, die nog steeds in de cel zitten. Het is nog niet duidelijk of de daders die nu toegeslagen hebben, deel uitmaakten van die bende. Opvallend is wel dat sinds de Nederlandse plofkrakers opgepakt werden, er amper nog geslaagde kraken gebeurden in ons land.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen