© bfm

Opnieuw aanslag met granaten in Antwerpse woonwijk, opnieuw tiental auto’s beschadigd

In Antwerpen-Noord is gisterenochtend een granaat ontploft onder een auto. Een tweede handgranaat werd door de ontmijningsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het is al de zesde aanslag in drie weken tijd. Opnieuw wijst alles naar het drugsmilieu.

Sam Reyntjens, Jarit Taelman

Het is voorlopig nog onduidelijk wie het doelwit was van de granaataanslag van gisterenochtend in de De Pretstraat in Antwerpen-Noord. Toch wijst volgens goed geïnformeerde bronnen ook nu alles in de richting van een afrekening in het milieu van de cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen.

Het parket wil niet meer kwijt dan dat de zaak onderzocht wordt. Of er een directe link is met de recentste brandstichtingen en granaataanslagen in de buurt is nog niet duidelijk. Bij de verschillende aanslagen zouden wel telkens andere types granaten gebruikt zijn.

Sinds 2016 werden al meer dan zestig granaataanslagen, brandstichtingen, schietpartijen en ontvoeringen aan dat milieu gelinkt. Het eigenlijke aantal gewelddadige incidenten ligt waarschijnlijk nog heel wat hoger. In het milieu is sprake van inbraken, home invasions, aframmelingen, ontvoeringen en folterpraktijken waarvan de slachtoffers nooit aangifte deden. Van alle ‘incidenten’ werd er slechts één opgelost. “Vaak weigeren de slachtoffers ook mee te werken”, verklaren de speurders.

“Schandalig”

Gisterenochtend rond 4u ontplofte een eerste handgranaat onder een geparkeerde auto in de De Pretstraat, tussen het Sint-Jansplein en Park Spoor Noord. De ontplofte granaat lag onder de auto van buurtbewoner Mohammed Laçin, onbekend bij de politie en waarschijnlijk niet het eigenlijke doelwit van de aanslag. “Ik heb de knal gehoord, maar ik dacht dat het onweerde”, reageert zijn broer Seref, die ook in de straat woont. “Pas na het ochtendgebed hoorde ik wat er aan de hand was.”

Op dat moment waren de hulpdiensten al lang massaal ter plaatse. De straat werd afgesloten en al snel bleek dat onder een auto nog een tweede handgranaat lag. Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse en met een robot werd de granaat naar het midden van de straat gebracht. Een ontmijner bouwde een constructie met autobanden, zandzakjes en een stalen plaat. De granaat werd met een enorme knal gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De hele voormiddag stonden bewoners de schade aan hun auto’s vast te stellen. Ook enkele gevels raakten beschadigd. “Bij mij gaat het om kleine schade”, zegt Seref. “De auto van mijn broer (waar de eerste granaat onder ontplofte, red.) is total loss.” In totaal werden een tiental auto’s geraakt.

“Schandalig dat zoiets in Antwerpen kan gebeuren”, aldus Seref. “De tweede granaat lag vlak bij mijn auto. Stel je voor dat die niet gevonden was en ik ’s morgens de auto gestart had om te gaan werken.”

Maatregelen

Het drugsgeweld flakkerde de laatste drie weken dus sterk op, met drie autobranden, twee (dubbele) granaataanslagen en een incident met oefengranaten. “Er worden veiligheidsmaatregelen genomen”, reageert het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Over welke maatregelen het gaat wilde niemand iets kwijt. Twee jaar geleden deed de politie na enkele opeenvolgende schietpartijen en brandstichtingen enkele grote controles van mensen die de Damwijk en Borgerhout wilden binnenrijden.