© Jan Van der Perre

Antwerps diamantmuseum DIVA moet fors besparen: subsidie bijna gehalveerd en vier banen geschrapt

Het nieuwe diamantmuseum DIVA heeft een vijfjarenplan klaar om zijn tekorten weg te werken. Het zal jaarlijks 378.000 euro moeten besparen, en dat vijf jaar lang. Sinds zijn opening lokt het museum gemiddeld 1.500 bezoekers per week.

gse

In mei opende het DIVA, een nieuw museum dat focust op diamant, zilver en juwelen, na vier jaar van voorbereiding. Het museum was de nieuwe parel aan de kroon in het Antwerps cultuurlandschap.

Na amper drie maanden werking lekte uit dat directeur Jeroen Martens voortijdig opstapte. Dagelijks leider spelen was niet zijn betrachting, luidde het. Tegelijk werd bekend dat het museum met een tekort van 2 miljoen euro te kampen had.

Nu het huis erkend is als Vlaams museum en weet hoeveel subsidies het vanaf 2019 krijgt, heeft het de puzzel gelegd voor een herstelplan. Tegen 2023 moet het tekort van de baan zijn. In tegenstelling tot wat eerder werd gezegd, gaat het museum die inspanning zelf dragen. De collega’s van de Museumstichting – het Fotomuseum en het Modemuseum – hoeven dus niet mee te besparen.

378.000 per jaar

Het DIVA krijgt van de Vlaamse Gemeenschap een jaarlijkse startsubsidie van 300.000 euro. Dat is minder dan de verhoopte 542.000 euro. Daardoor moet het museum elk jaar 378.000 euro besparen. Daarvoor heeft het zijn organogram aangepast en zet het in op meer efficiëntie. Concreet komt dat neer op een schrapping van vier personeelsleden. Sommige medewerkers stapten zelf op, van andere werd het tijdelijk contract niet verlengd.

(Lees verder onder de foto.)

© Photo News

Verre Oosten

Het DIVA snoeit ook in de Sjanghai Diamond Exchange. In het kader van die samenwerking met China stuurde het museum zijn tentoonstellingen naar het Verre Oosten. “Dat bleek een zeer dure onderneming”, zegt woordvoerster Suzanne de Lange. “In 2019 is er geen buitenlandse expositie gepland. In de huidige constellatie ligt het de eerstkomende vijf jaar waarschijnlijk moeilijk.”

Na het vertrek van Martens neemt Walter Rycquart de dagelijkse leiding waar. Dat is de algemeen directeur van de Museumstichting. Hij vult de functie tijdelijk in, tot er een nieuwe leiding voor het museum is gevonden.

Behoorlijke cijfers

In een half jaar tijd kan het museum behoorlijke cijfers voorleggen. Het ontving in die periode gemiddeld 1.500 bezoekers per week. Op jaarbasis komt dat neer op 90.000 bezoekers, deelnemers aan evenementen meegerekend. Het slaat goed aan bij groepen. Tegen april volgend jaar zullen er ruim 520 groepsbezoeken geweest zijn.