Luister naar

Amnesty International waarschuwt: ‘Stille diplomatie bij Saudi-Arabië zinloos’

Nieuws
Het Nederlandse beleid heeft ‘geen enkel positief effect’ gehad op de mensenrechten in Saudi-Arabië, stelt Amnesty International. Het kabinet wijzigt de toon en pleit binnen de EU voor het verminderen van de wapenleveranties aan de oliestaat.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Mike Pompeo
Mike Pompeo afp / Saul Loeb

Amsterdam

Nederland moet het mensenrechtenbeleid ten opzichte van Saudi-Arabië fundamenteel herzien, stelt het donderdagavond door Amnesty International gepubliceerde rapport Spreken is Zilver, Zwijgen blijft Fout. Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt dat het huidige Nederlandse beleid van stille diplomatie geen enkel positief effect heeft gehad op de situatie van mensenrechtenverdedigers in dat land.

Na de vermoedelijke moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul besloot Nederland een grote handelsmissie naar Saudi-Arabië, gepland in december en aangevoerd door minister van Financiën Wopke Hoekstra, op te schorten. Ook pleit premier Mark Rutte er in Europees kader voor om minder wapens te leveren aan de oliestaat. Nederland zou al ‘restrictief’ zijn.

Maar volgens Amnesty is dit ten ene male onvoldoende. ‘Nederland zou dit moment moeten aangrijpen om zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van Saudische mensenrechtenverdedigers, die enkel vastzitten vanwege hun vrije meningsuiting.’

gedecimeerd

De afgelopen jaren is de Saudische mensenrechtenbeweging gedecimeerd. Tal van onschuldige activisten zitten lange gevangenisstraffen uit, daarnaast hangt vrouwenrechtenactivisten tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd. De reactie van Nederland op deze toenemende repressie heeft zich de afgelopen jaren beperkt tot het ‘delen van zorgen’ met de Saudische autoriteiten, stelt Amnesty. ‘Nederland moet stoppen met het doen van halfslachtige uitspraken over het arresteren van onschuldige activisten. De internationale gemeenschap moet nu met volle overtuiging tot de vrijlating van mensenrechtenactivisten oproepen’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Sinds 2011 monitort Amnesty de Nederlandse inspanningen voor Saudische mensenrechtenverdedigers. In het laatste rapport uit 2015 concludeerde Amnesty al dat de inzet in nevelen bleef gehuld en dat Nederland en de EU de Saudische autoriteiten nooit publiekelijk oproepen tot de vrijlating van gewetensgevangenen. Nederland blijft zich echter beroepen op het feit dat stille diplomatie effectiever zou zijn. ‘Deze claim door de regering wordt niet gestaafd door feiten. De afgelopen drie jaar werden zes prominente mensenrechtenverdedigers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en ten minste dertien activisten opgepakt. Ook de deportatie van mensenrechtenverdediger Mohammed al-Otaibi en de ontvoering van vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul van Abu Dhabi naar Saudi-Arabië veroordeelde Nederland niet.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei donderdagavond tegen president Donald Trump dat de Verenigde Staten Saudi-Arabië nog een paar dagen de tijd moeten geven om het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi af te ronden. De Russische president Vladimir Putin ziet geen redenen de relaties met Saudi-Arabië te herzien. Hij zei donderdag dat ‘Rusland niet genoeg informatie heeft over de onverklaarde verdwijning van een Saudische journalist.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.

Een antiabortusactivist demonstreert voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington, dat zich buigt over de vraag of de FDA de gezondheidsrisico's van de abortuspil negeerde.

In Amerika werden in 2023 een miljoen abortussen uitgevoerd. Nu staat de abortuspil onder druk

In de VS buigt het Hooggerechtshof zich over de vraag of de toegang tot de abortuspil beperkt moet worden. Volgens de aanklagers is het middel onveilig voor vrouwen. Vijf vragen en antwoorden.