Veroordeling van Harvey Weinstein voor verkrachting ongeldig verklaard: “Flagrante fouten die eerlijk proces in de weg hebben gestaan”

Een rechtbank in New York heeft de veroordeling van Harvey Weinstein (72) voor verkrachting uit 2020 ongeldig verklaard. Volgens de rechters in beroep werden er bij het proces destijds “flagrante fouten” gemaakt, die “een eerlijk proces in de weg hebben gestaan”. Een nieuw proces tegen de gevallen Hollywood-producer lijkt wel in de maak.

jvh
Bron: New York Times, Reuters, Variety

Weinstein werd in 2020 door een rechtbank in New York veroordeeld voor twee aanklachten van verkrachting en seksueel misbruik, en kreeg toen een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd. Een hogere rechtbank in New York besliste donderdag echter dat de rechter destijds een cruciale fout heeft gemaakt: hij stond toe dat de openbare aanklager vier vrouwen liet getuigen over seksueel misbruik door Weinstein om te bewijzen dat de man zijn macht jarenlang systematisch misbruikte, ook al maakten die feiten geen deel uit van de aanklachten waarvoor de man op dat moment terechtstond.

LEES OOK. ‘Het roofdier van Hollywood’: de val van Harvey Weinstein (+)

Volgens vier van de zeven rechters van het New York Court of Appeals reden genoeg om de veroordeling van Weinstein te vernietigen. Ze noemen het “flagrante fouten”, die een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. “Wij concluderen dat de rechtbank een fout heeft gemaakt door getuigenissen toe te laten over vermeend seksueel gedrag tegen andere personen dan de aanklagers in de onderliggende misdrijven”, staat te lezen in rechtbankdocumenten.

(Lees verder onder de foto)

Weinstein in 2020, toen hij fel verzwakt naar de rechtbank trok.© AP

“Een grote dag voor Amerika”

“Deze beslissing is niet alleen een overwinning voor meneer Weinstein, maar voor elke beklaagde in de staat New York”, liet zijn advocaat Arthur Aidala optekenen bij de New York Times. “We zijn blij dat de rechtbank de meest fundamentele rechten beschermt die een beklaagde in een strafproces zou moeten hebben.”

LEES OOK. Actrice Julia Ormond klaagt Harvey Weinstein aan voor aanranding: “Hij was te belangrijk en te machtig”

Op een persconferentie later noemde Aidala de beslissing “een grote dag voor Amerika”. “We wisten dat Harvey Weinstein geen eerlijk proces had gekregen. Er zijn nog mensen die erg impopulair zijn in onze samenleving. Maar we moeten de wet nog altijd eerlijk toepassen voor hen”, klonk het.

(Lees verder onder de foto)

© via REUTERS

“Een stap terug”

De vrouwen die Weinstein hebben aangeklaagd, zijn dan weer niet te spreken over de beslissing. In een gezamenlijke reactie stellen de Silence breakers dat met het ongedaan maken van de veroordeling “een stap terug” wordt gezet. “Maar deze uitspraak doet niets af aan de geldigheid van onze ervaringen of onze waarheid, het is slechts een tegenslag”, klinkt het. “We zullen blijven vechten voor gerechtigheid voor overlevenden overal ter wereld.”

Actrice Katherine Kendall, één van de vrouwen die Weinstein beschuldigde van seksueel misbruik, liet eerder al verstaan geschokt te zijn door de beslissing. “Dit is een afgrijselijke herinnering aan het feit dat slachtoffers van aanranding geen gerechtigheid kunnen krijgen”, klonk het. “Ik ben op dit moment zwaar teleurgesteld in het gerechtelijke systeem.” Toch voelt ze zich naar eigen zeggen gesterkt door het feit dat “Weinstein nooit echt vrij zal zijn, want zijn naam staat nu synoniem voor seksueel misbruik. Misschien is het belangrijkste nog dat we ons als maatschappij bewust zijn geworden van dat probleem. En dat zal blijven gebeuren.”

Actrice Mira Sorvino schrijft op Twitter dan weer dat ze “ontzet” is door de uitspraak. “Sinds wanneer staan rechtbanken geen bewijs van gedragspatronen op basis van eerdere wandaden meer toe?” De Oscarwinnares was een van de eerste vrouwen die Weinstein van seksueel misbruik had beschuldigd.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuw proces?

De beslissing betekent niet dat er automatisch een nieuw proces tegen Weinstein volgt: daarover moet de openbare aanklager beslissen. Dat lijkt wel het geval te zullen zijn, een woordvoerder liet al verstaan dat “we er alles wat in onze macht ligt aan zullen doen om deze zaak opnieuw te behandelen, en blijven standvastig in onze inzet voor overlevenden van seksueel geweld.”

LEES OOK. Harvey Weinstein doorbreekt de stilte, om keihard uit te halen. “De beschuldigingen zijn brutale, grove leugens. En dat kan ik bewijzen” (+)

Weinstein zal hoe dan ook niet vrijkomen: de man werd in 2023 ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar voor een verkrachtingszaak in Californië, en die veroordeling blijft wel overeind. Hij bevindt zich momenteel in een gevangenis in New York, en zal nu overgebracht worden naar een gevangenis in Californië om zijn straf daar uit te zitten.

Voor het schandaal stond Weinstein bekend als één van de machtigste figuren in Hollywood. Hij viel eind 2017 echter van zijn sokkel, toen hij door in totaal meer dan honderd vrouwen werd beschuldigd van seksueel wangedrag. Zijn veroordeling werd destijds als een historische gebeurtenis gezien, de onthullingen over zijn wangedrag vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen