© Kevin Verboven

Oud-strijder (90) speelt oorlogsheld in voorstelling: “Dankbaar dat ik dit nog kan doen op mijn leeftijd”

Willy Bontinck (90), oud-strijder van de Tweede Wereldoorlog, schitterde afgelopen weekend in de evocatie ’t Pastoorke over een Zandhovense held uit de Eerste Wereldoorlog. “Ik ben content”, zegt Willy een dag later. “Iemand wou zelfs op de foto met mij.”

kristin matthyssen

Dat laatste vindt Willy wel wat te veel eer. “Maar het is een teken dat de mensen positief waren over het stuk.”

’t Pastoorke vertelt het verhaal van de historische figuur pastoor Cornelius Huybrechts, die door zijn geweten te volgen de Zandhovense kerk van de ondergang redde. Oud-strijder Willy Bontinck (90) speelde de rol van de pastoor tijdens de twee voorstellingen als volleerd acteur in een volle Populier. Bij projectie van de foto, viel het zelfs op dat Willy Bontinck ook fysiek sterk op ‘’t Pastoorke’ lijkt.

De brieven die pastoor Huybrechts in de oorlog aan kardinaal Mercier schreef, verwerkte ’t Zandtheater met steun van de gemeente tot een toneelstuk. CalamArt zorgde voor de audio- en videopresentatie. Smile Events uit Vorselaar deed het licht en geluid.

Niet met echte acteurs

Er werd opzettelijk geopteerd om niet met echte acteurs te werken. Zo speelde burgemeester Luc Van Hove zelf overtuigend de rol van burgemeester. Frank Vleeschouwer was de Franstalige officier, begrafenisondernemer André Sprockeels de koster en Jos Thys speelde onderofficier.

Toch was het moeilijk te geloven dat Willy Bontinck nog geen acteerervaring had, als je hem ’t Pastoorke zag spelen. “En dat klopt”, zegt de oud-strijder een dag nadat hij mee de vredesboom in Zandhoven heeft geplant. “Ik speel al toneel van in 1946. Eerst op kerstfeestjes en in de jeugdbeweging, nadien bij de toneelkring van Lokeren, waar ik vandaan kom.”

Van Lokeren naar Pulderbos

Na zijn pensioen verhuisde Willy van Lokeren naar Pulderbos. “Mijn kleinkinderen woonden in Schilde, en zo konden we beter op hen babysitten. Intussen is mijn vrouw overleden. Toen we hier in Zandhoven kwamen wonen, heb ik naar een toneelkring gezocht. Uiteindelijk vond ik mijn gading bij ’t Zandtheater in Zandhoven. Het was wel al tien jaar geleden dat ik nog op een podium had gestaan. Ik ben heel dankbaar dat ik dit nog heb mogen doen op mijn leeftijd.”

Zondag was Willy Bontinck de enige nog aanwezige oud-strijder op de herdenking in Zandhoven.

“Op 13 december word ik 91 jaar. Ik moest dus nog 18 worden toen ik me in 1944 als oorlogsvrijwilliger heb aangemeld. De Amerikanen konden nog mensen gebruiken. In januari 1945 ben ik met het Amerikaans leger na een opleiding van twee weken naar een vliegveld in Frankfurt gebracht, waar wij bewaking moesten doen. Ik wou mij inzetten voor de bevrijders, omdat ik tijdens de oorlogsjaren als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Lokeren verschrikkelijke dingen had gezien. Zo moest ik als 16-jarige meehelpen in het dodenhuisje, waar ik slachtoffers van een bombardement mee moest ‘wedersamenstellen’. Ik moest dan bijvoorbeeld het juiste onderbeen bij de juiste romp leggen, zaken die je van je leven niet meer vergeet.”

De oud-strijder is dankbaar dat hij op zijn leeftijd nog mee hulde mocht brengen in een toneelstuk aan de vergeten helden uit de Eerste Wereldoorlog.

Eigenlijk waren er alleen glansprestaties te noteren bij ’t Pastoorke. Zo zong het koor Eigen Toon uit volle borst en was Rit Vinck perfect gecast als verteller, terwijl Herman Verelst de betrouwbare nieuwslezer van dienst was.