© BDD

Nabestaanden Theo Faes vinden strafmaat voor hopeloze bestuurder uit Mol veel te mild

Zolang Marc C. (53) uit Mol niet is afgekickt van de medicijnen, moet hij zich houden aan een levenslang rijverbod. De man vlamde met een snelheid van 200 kilometer per uur over de ring in Geel toen hij Theo Faes (62) uit Tongerlo de dood injoeg. De nabestaanden zijn teleurgesteld met de drie jaar celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. “Hij komt meteen in aanmerking voor een enkelband.”

Ivo meulemans

Een enorme klap maakte op 18 november 2015 een einde aan het leven van duivenmelker Theo Faes (62) uit Tongerlo (Westerlo). Terwijl hij met 70 kilometer per uur over de Westelijke Ring in Geel reed en links wilde afslaan, werd zijn Toyota weggekatapulteerd door Marc C., die hem met zijn zware Audi S3 niet meer kon ontwijken. “Hij reed zeker 200 kilometer per uur. Ik voelde een enorme drukverplaatsing toen hij voorbij zoefde”, verklaarde een andere bestuurder.

© BERT DE DEKEN

Marc C. was verslaafd aan methadon en Bromazepam. Hij nam het om zijn angsten onder controle te krijgen. Maar uit het toxicologisch onderzoek bleek dat de waarden in zijn bloed tien keer hoger lager dan de toegelaten dosis. Dat verrechtvaardigde volgens het Openbaar Ministerie de betichting van dronken rijden.

Maar de rechter sprak hem vrij voor die betichting. “Door het jarenlange gebruik is er sprake van gewenning. De medicatie heeft een matige onderdrukking van de aandacht en reflexen veroorzaakt”, zei rechter Koen Willebrords. “De agenten konden met hem een normaal en coherent gesprek voeren. Van een wankele gang was geen sprake.”

Drie jaar cel

Marc C. werd wel schuldig bevonden aan onopzettelijke doding. “Met zijn krachtige Audi met 265 pk haalde hij makkelijk snelheden tot boven de 200 kilometer per uur. Het staat vast dat de roekeloze snelheid de dood van Faes heeft veroorzaakt”, zei de rechter. “De beklaagde negeerde bovendien een rijverbod van drie maanden dat was ingegaan op 15 oktober 2015. Anders was het ongeval nooit gebeurd.”

De rechter noemde Marc C. een “echte verkeerscrimineel”. Sinds 2003 was de kapper al negentien keer veroordeeld. Onder meer tien keer voor overdreven snelheid en een keer voor vluchtmisdrijf. Voor de dood van Theo Faes kreeg hij drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, en vijf jaar rijverbod. Zolang hij niet verlost is van zijn verslaving aan medicijnen legde de rechter als veiligheidsmaatregel een ‘levenslang’ rijverbod op.

© bfm

“Hand boven het hoofd”

De familie van Theo Faes is niet tevreden. “Zijn auto was een moordwapen. Hij heeft mijn vader vermoord”, zegt enige dochter Cindy (43). “Als hij zich aanmeldt in de gevangenis, komt hij na enkele dagen al in aanmerking voor een enkelband.”

“Die gek heeft al negentien kansen gekregen. De enige, juiste straf was om hem sowieso nooit meer in het verkeer toe te laten”, zegt schoonzoon Jim Van Sande (43). “Ik heb het gevoel dat de dader de hand boven het hoofd wordt gehouden.”

Aan de weduwe en andere familieleden moet Marc C. in totaal ruim 66.000 euro schadevergoeding betalen.

© bdd