'Carles Puigdemont heeft Finland verlaten'

© AP

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont, die in België in ballingschap leeft, heeft Finland vrijdag al verlaten. Er was onrust ontstaan nadat de Finse politie had laten weten bereid te zijn Puigdemont aan te houden, op verzoek van Spanje.

pvm, km

De voormalige Catalaanse leider is al terug in België. Dat heeft een Finse volksvertegenwoordiger zaterdag gezegd aan de persagentschappen DPA en AFP. Volgens politicus Mikko Karna, die Puigdemont onderdak bood, verliet de Catalaanse politicus vrijdag al Finland.

Eerder zei de Finse politiedienst KRP zaterdagmiddag in een korte mededeling dat Spanje ‘de gevraagde informatie bezorgd had' over het internationale aanhoudingsbevel. De verblijfplaats van Puigdemont was volgens de politie 'onbekend'. 'Maar als we Puigdemont bereiken, dan zullen we de standaardprocedure voor een uitlevering opstarten', aldus de Finse politie.

De advocaat van de Catalaanse politicus heeft eerder op de dag tijdens een interview met Catalunya Radio gezegd dat Puigdemont bereid zou zijn zichzelf aan te geven bij de Finse politie.

Strijdvaardig

Puigdemont nam donderdag deel aan bijeenkomsten in het Finse parlement en gaf vrijdag een lezing aan de universiteit van Helsinki. Hij zou zaterdag uit Finland vertrekken, zei een van zijn gastheren.

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont reageerde vrijdag nog strijdvaardig op het nieuwe aanhoudingsbevel van het Spaanse gerecht. 'Het is nu niet de tijd van opgeven, maar net die van standvastigheid, doorzetting en waardigheid', zei hij.