Nepalese bergbeklimmer haalt voor 29ste keer de top van de Mount Everest en breekt zo eigen record

Kami Rita Sherpa vorig jaar na zijn 28ste beklimming.© AFP

De Nepalese alpinist Kami Rita Sherpa (54), bijgenaamd ‘Everestman’, heeft voor de 29ste keer de Mount Everest (8.849 meter hoog) bedwongen. Hij heeft daarmee zijn eigen wereldrecord verbroken, aldus de organisator van zijn expeditie.

mts
Bron: BELGA

“Kami Rita heeft vanochtend (zondag, red.) de top bereikt. Hij vestigde een nieuw record van 29 beklimmingen van de Everest”, aldus Mingma Sherpa, van Seven Summit Treks.

Kami Rita, al meer dan twintig jaar berggids, beklom de Everest voor het eerst in 1994 toen hij voor een commerciële organisatie werkte. Sindsdien klom de ervaren Everestbeklimmer bijna elk jaar naar de top.

Kami Rita Sherpa zei vroeger dat hij niets meer doet dan “werken”, en dat hij niet als doel heeft om records te vestigen. De Nepalees bedwong ook andere toppen van meer dan 8.000 meter hoog, zoals de K2 in Pakistan.

Voor dit jaar leverde Nepal 414 klimvergunningen af, voor het lenteseizoen van april tot begin juni. Het merendeel van de alpinisten trekt met een Nepalese gids naar de top. De komende weken zullen meer dan 800 mensen een poging wagen om de hoogste berg ter wereld te bedwingen. Vorig jaar haalden meer dan 600 bergbeklimmers de top. Op de berg viel bovendien een recordaantal doden, met achttien dodelijke slachtoffers.

Enorme risico’s

Nepalese gidsen, meestal sherpa’s uit de valleien rond de Everest, worden beschouwd als de ruggengraat van de bergsportindustrie in de Himalaya. Zij nemen enorme risico’s om uitrusting en voedsel te dragen, touwen te bevestigen en ladders te repareren.

Nepal herbergt acht van de tien hoogste toppen ter wereld en verwelkomt elk voorjaar honderden klimmers wanneer de temperaturen warmer zijn en de wind over het algemeen kalm.

LEES OOK. Druk, duur, dodelijk, gruwelijk en vuil: waarom Mount Everest beklimmen niet zo idyllisch is als het klinkt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen