Meer dan 1.000 mensen op straat in Leuven tegen vonnis in verkrachtingszaak: “Elk slachtoffer is er één te veel”

Leuven -

Zo’n duizend mensen – volgens de organisatie – protesteerden donderdagavond op het Hooverplein in Leuven tegen het vonnis in de zaak rond een 24-jarige student gynaecologie die een medestudente verkrachtte. De student werd schuldig bevonden, maar kreeg opschorting van straf.

Rune Coudyser

Eerder op de dag raakte bekend dat het parket van Leuven in beroep gaat tegen de opschorting van straf, waardoor het proces opnieuw moet gevoerd worden. Maar dat hield de actievoerders niet tegen.

LEES OOK. Parket gaat in beroep nadat student gynaecologie opschorting krijgt na verkrachting, en roept op tot sereniteit

© rc

© Dirk Vertommen

“We zijn blij met het beroep van het parket, maar hier stopt het niet”, zegt Hanna De Boe. Ze is een van de twee organisatoren van de actie en lid van de plaatselijke Comac-afdeling (studentenbeweging van PVDA, red.).“Er vallen nog elke dag slachtoffers, dus moeten we blijven actie voeren”, zegt ze. “We hebben nog een hele weg te gaan vooraleer seksisme en grensoverschrijdend gedrag effectief aan banden worden gelegd.”

LEES OOK. Ook Ophelia (29) werd verkracht: “Dat meisje in Leuven zette al die oncomfortabele stappen. Om uiteindelijk te horen dat het justitie weinig uitmaakt”

© Dirk Vertommen

Volgens de organisatie waren er ongeveer duizend aanwezigen. “We zijn erg blij met de opkomst, dit toont een krachtig signaal”, zegt Hanna. Met hun event willen ze duidelijk maken dat grensoverschrijdend gedrag te allen tijde not done is. “We willen niet dat alles nu bij het oude blijft, we moeten nu stappen nemen tegen grensoverschrijdend gedrag”, zegt ze.

“We hebben nog een hele weg te gaan vooraleer seksisme en grensoverschrijdend gedrag effectief aan banden worden gelegd”

Hanna De Boe

Mede-organisator

Verschillende mensen namen vurig het woord tijdens de protestactie, maar het was vooral de getuigenis van een slachtoffer die beklijfde. “Ik ben beschadigd voor de rest van mijn leven”, zei ze. “Ons systeem is scheef. Dit proces ontmoedigt slachtoffers om een klacht in te dienen, en niet andersom.”

© Dirk Vertommen

© rc

De kartonnen bordjes met slogans liegen er niet om. Veel aanwezigen zijn boos op het systeem en roepen op tot verandering. ‘Neen is neen’, lezen we meerdere keren. ‘A woman is somebody, not some body’ en de cynische boodschap ‘Rapist’s got talent’ spreken ook boekdelen. Erasmusstudenten kwamen mee betogen en zij snappen al helemaal niet hoe dit kon gebeuren. “Het is echt ongelofelijk dat er geen straf ingevoerd werd. En dit zou een Westers land moeten zijn, hoe kan dit dan? We moeten duidelijk tonen dat dit niet kan.”

LEES OOK. Slachtoffer “erg geschrokken” nadat gynaecoloog in spe (24) geen straf krijgt voor verkrachting: “Ik wilde dat hij geen arts kon worden”

De organisatie laat het hier niet bij. Dinsdag voert ze opnieuw actie, deze keer op de Grote Markt. Ze wil het stadsbestuur duidelijk maken dat ook zij meer kunnen en moeten doen. Gedurende het protest gingen er petities rond voor de introductie van ‘paarse punten’, een systeem dat zijn oorsprong vindt in Spanje. Paarse punten zijn begeleidingscentra voor slachtoffers van seksisme en seksueel geweld, een systeem dat de actievoerders ook graag geïntroduceerd zien in ons land.

LEES OOK. Grote verontwaardiging over uitspraak in verkrachtingszaak: wat staat precies in het vonnis? En wat zeggen experts?

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Meer nieuws

Nu trending
brand: nb
Change brand: NB GVA HBVL DS
Iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland?
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland.
Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief zijn de privacyverklaring en de gebruiksvoorwaarden van toepassing.