Kleuterjuf (54) vindt schadevergoeding van 124.000 euro niet voldoende: “Ze speelt helemaal geen komedie”

© aft

Bijna tien jaar nadat ze zwaargewond raakte bij een verkeersongeval is Patricia Vantorre (54) uit Knokke-Heist nog altijd niet uitgeprocedeerd. De kleuterjuf vraagt een hogere schadevergoeding. "Nu is ze nog een schim van zichzelf."

Arne Franck

Bijna tien jaar nadat ze zwaargewond raakte bij een verkeersongeval is Patricia Vantorre (54) uit Knokke-Heist nog altijd niet uitgeprocedeerd. Gisteren boog de Brugse rechtbank zich opnieuw over de aanslepende discussie tussen de voormalige kleuterjuf en de verzekeringsmaatschappij van haar aanrijder, een 85-jarige bestuurder die in 2010 veroordeeld werd tot een maand rijverbod en een geldboete.

Op 14 juli 2009 werd Patricia Vantorre in de buurt van haar woning in de Westkappellestraat gegrepen door een wagen en liep daarbij een hersenschudding, whiplash, schedelbasisbloeding en een hypofyseletsel op. Later doken bij het slachtoffer nog tal van andere aandoeningen op, zoals een blijvend hersenletsel en geheugen-, evenwicht- en concentratiestoornissen. Ze praatte steeds moeilijker, haar zicht ging achteruit en op den duur raakte ze aan een rolstoel gekluisterd.

Schade tot 1 miljoen euro

Hoewel haar totale schade zou oplopen tot 1 miljoen euro, kende de rechter haar in eerste aanleg slechts 124.000 euro schadevergoeding toe. Hij verwees daarbij naar het verslag van de gerechtsdeskundige dat stelt dat Vantorre slechts voor 7 procent blijvend invalide is en dat er geen oorzakelijk verband kan worden gelegd tussen het ongeval en de complicaties die later bij Vantorre optraden. Nog volgens dat verslag zou Patricia zelfs een aantal aandoeningen faken.

“Het verslag van de gerechtsdeskundige is een regelrechte aanfluiting”, zegt advocaat Jan Van Peteghem. “Hij stelt dat ze helemaal niet arbeidsongeschikt is en geen hulp nodig heeft van derden. Maar het tegendeel is waar. Dat mijn cliënte komedie zou spelen, is totaal absurd. Haar toestand is de voorbije jaren nog verslechterd. Ze is gereduceerd tot een wrak, verplaatst zich in een rolstoel en heeft permanent hulp nodig. Ze neemt medicatie en gebruikt morfinepleisters tegen de pijn. Ik hoop dat de rechtbank grondig de verslagen bekijkt van haar behandelende artsen en de professoren die haar onderzochten. Die tonen duidelijk aan dat ze zeker voor 90 procent blijvend invalide en 100 procent blijvend arbeidsongeschikt is.”

"Schim van zichzelf"

Volgens de advocate van de verzekeringsmaatschappij is er geen reden om aan de integriteit van de deskundige te twijfelen. Om klaarheid te scheppen in de zaak stelde Luc Vanparys, de advocaat van de mutualiteit, voor om een volledig nieuwe expertise uit te laten voeren.

Voor het ongeval werkte Patricia als kleuterjuf in de vrije basisschool OLVO in Knokke-Heist. “Als sportieve vrouw ging ze lopen en zwemmen. Nu is ze nog een schim van zichzelf”, zucht Stefan Proost (59), de man van Patricia. De twee kwamen gisteren opnieuw samen naar de rechtbank. “We krijgen gelukkig veel steun en hulp van familie en vrienden. En volgend jaar ga ik vervroegd op pensioen zodat ik fulltime mantelzorger kan zijn voor Patricia.”

De rechter doet uitspraak op 15 november.