© BELGA

Meer duidelijkheid in Antwerpse onderhandelingen na twee weken discretie?

Na een paar weken van discrete gesprekken zou er vrijdag een nieuwe wending komen in de Antwerpse onderhandelingen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) maakt dan duidelijk met welke partijen hij formele gesprekken wil opstarten over een nieuw bestuursakkoord en de vorming van een coalitie.

Sacha Van Wiele

Dat verwachten toch bronnen binnen de politieke onderhandelingsteams en zou ook zo aan enkelen zijn aangekondigd door De Wever. Bovendien is Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer dan terug van zijn economische missie met de Kamer van Koophandel in Singapore.

Na de financiële toelichting op woensdag 31 oktober aan de onderhandelingsteams van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld werd het windstil rond de coalitievorming. Burgemeester De Wever herhaalde geregeld dat er discrete gesprekken waren met verschillende spelers.

“Er is letterlijk geen dag voorbijgegaan zonder dat er een meeting plaatsvond”, zegt een bron binnen N-VA.

Telefonisch en in wandelgangen

Alleen blijft het onduidelijk met wie. De andere partijen houden namelijk vol dat ze sinds 31 oktober niets meer hebben vernomen van de burgemeester. Volgens onze bronnen zouden de gesprekken een informeel karakter hebben gehad en werden ze op verschillende niveaus gevoerd. Ze vonden in sommige gevallen telefonisch plaats, maar gingen ook door in de wandelgangen van het parlement in Brussel.

Zo was er bijvoorbeeld een ontmoeting tussen De Wever en Groen-voorzitster Meyrem Almaci over Antwerpen in de rand van de plenaire vergadering van de Kamer. Dat gesprek zou echter geen concrete resultaten hebben opgeleverd.

In tegenstelling tot zes jaar geleden zou De Wever vandaag geen formatienota voorleggen aan de partijen. Het ging in 2012 om een nota van vijftig pagina’s. Op basis van dit document beslisten de partijen of er voldoende elementen waren om verdere inhoudelijke gesprekken op te starten. Nu zou de keuze worden gemaakt op basis van de twee informatiegesprekken, de kiesprogramma’s én dus die discrete gesprekken.

Onderhandelingsnota

Toch sluiten andere bronnen niet uit dat De Wever de afgelopen twee weken volop bezig was met een stevige onderhandelingsnota. Daarbij zouden de verschillende voorstellen van de partijen zijn doorgerekend door de administratie. Of hij dit nu gebruikt om zelf een keuze te maken tussen de partijen of gaat gebruiken om anderen zelf hun conclusie te laten trekken, kan niemand op dit moment zeggen.

Niemand van de onderhandelingsteams van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld lijkt enig idee te hebben wie die potentiële coalitiepartners zullen zijn. Bij N-VA worden de kaarten dicht tegen de borst gehouden. Er is tot nu toe geen enkele indicatie dat er al een partij zou zijn uitgesloten. Toch gaan de meeste onderhandelaars, ook bij Groen, ervan uit dat de kans op een coalitie van N-VA en Groen wel heel klein is.

Op de vraag of er vandaag meer duidelijkheid komt over de coalitievorming hikt het kabinet van burgemeester De Wever een standaardantwoord. “Langs onze kant worden er nog steeds discrete gesprekken gevoerd”, zegt woordvoerder Johan Vermant.

Op vijf weken voor de kerstvakantie begint stilaan de tijd te korten voor het opmaken van een bestuursakkoord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER