© Marlies Van Bael

Schoonheidsinstituut moet verhuizen na bouwblunder: “Er komen zelfs scheuren in de muren”

Schoonheidsinstituut La Perla in Laakdal moet over twee weken noodgedwongen verhuizen. Het huidige pand staat op instorten. “Er komen zelfs scheuren in de muren”, zegt Audrey Detaille.

Marlies Van Bael

In de lente startten de architect en de aannemer met de bouw van een bovenverdieping op de huidige winkel. “We wilden beneden de winkel behouden en boven de behandelingen uitvoeren”, vertelt eigenares Audrey Detaille. “We kenden de aannemer goed en besloten met hem in zee te gaan.”

De opening was gepland in mei, maar die werd steeds uitgesteld. “Er werd vooraf een stabiliteitsstudie gedaan om te zien of zo’n bovenverdieping wel kon op onze winkel. Maar die studie hebben we nooit gezien.” Al snel doken er fouten op. “Toen ik in de winkel stond, zag ik de werkmannen op de ladder afdalen met dakpannen afkomstig van ons achterliggende huis”, zegt Audrey. “Zonder ons iets te zeggen hadden ze een deel van de bovenverdieping op ons huis gebouwd.”

50 procent meer druk

De werkzaamheden werden stilgelegd, maar het ergste moest nog komen. “Enkele weken geleden merkte ik dat een deur in de winkel niet goed meer sloot en dat er scheuren kwamen in de muren”, vertelt Audrey. Een expert wees op instortingsgevaar. “Er ligt nu 50 procent meer druk op onze winkel dan eigenlijk zou mogen”, vertelt Anja Cels, de moeder van Audrey. “Dit is echt een horrorsituatie. Ik heb al veel gehuild, want ik baat deze zaak al 25 jaar uit.”

De eigenaars stapten naar een advocaat. Een rechtszaak dringt zich op. “Wij hebben alles betaald, de vloer ligt er en er zijn aansluitingen voor de elektriciteit”, zegt Audrey. “Wij vertrouwden de aannemer en de architect volledig. Ze hadden alle plannen van de winkel en wisten dus perfect wat ze wel en niet konden doen. Maar ondertussen is het pand 1,32 meter te hoog gebouwd en komt het zelfs voorbij de scheidingslijn bij de buren.”

Anja, Audrey en hun team verhuizen over enkele weken naar een pand in de Pastorijstraat, waar eerder hun Summer Pop-Up plaatsvond. “We zijn heel blij dat het pand nog vrij stond. Ik weet niet wat we anders hadden moeten doen. Dan had ik mijn zaak wellicht moeten sluiten”, zegt Anja.

Voorlopig werkt het team verder in het huidige gebouw in de Kapellestraat. “We moeten vaak zeggen tegen onze klanten dat ze niet bang hoeven te zijn dat het gebouw gaat instorten, want dat is voorlopig niet zo” zegt Audrey. “Pas als het boven klaar is en er inboedel staat, dan kan het instorten wanneer er felle rukwinden zijn of sneeuwval is.”

Het is niet de bedoeling dat de winkel sluit. “We willen geen enkele klant in de kou laten staan, dus werken we gewoon voort”, zegt Audrey. “Op maandag, woensdag en in het weekend werken wij hard in het nieuwe pand. We krijgen ook veel hulp van familie en vrienden. Gisteren (woensdag, red.) hebben we nog tot 1.30u doorgewerkt, want het is niet makkelijk om alles in twee weken af te krijgen.”

Stabiliteitsstudie

De werknemers van Peeters Interieur uit Meerhout helpen het team waar ze kunnen. “Zij zouden normaal gezien de ramen plaatsen, maar ze moesten wachten op de stabiliteitsstudie”, zegt Audrey. “Mama had hen gebeld om te vragen of ze nog iemand kenden die ons in twee weken uit de nood kon helpen. Maar de werknemers van Peeters Interieur besloten echter om ons zelf te helpen en maken alles in orde in het nieuwe gebouw.”

Op 4 december worden de klanten verwelkomd in de Pastorij­straat en op 9 december opent La Perla er officieel de deuren. “Hoe lang we daar blijven zitten, weten we niet, maar we gaan er samen het beste van maken.”