© Etienne Zegers

Onschuldig drietal hardhandig opgepakt, maar politie moest eigenlijk bij de buren zijn

De politie heeft haar excuses aangeboden aan de garagehouder en zijn vrouw en schoonzoon die donderdag in alle vroegte hardhandig werden opgepakt toen een arrestatieteam het verkeerde pand binnenviel in het Nederlands-Limburgse Sittard. Ze krijgen ook nazorg en de schade aan de garagepoort wordt vergoed.

Peter Bruijns

Twee grote krassen ontsieren zijn voorhoofd. De garagehouder is er enkele uren later nog beduusd van. Hij was net uit bed, toen hij een enorme knal hoorde. Met behulp van een grote heftruck had een politieagent zijn garagepoort gesloopt. Tegelijkertijd stormden gewapende mannen met bivakmutsen, naar binnen, onder het roepen van ‘Politie! Politie!’ Verbouwereerd werd de garagehouder - nota bene een oud-politieman - in de boeien geslagen. In de woning boven de garage werd zijn vrouw uit bed gehaald. Geboeid en in pyjama werden ze afgevoerd naar een cel in het politiebureau van Maastricht. Hun schoonzoon, die net bij de garage arriveerde, onderging hetzelfde lot.

Maar al snel bleken de inval en de arrestaties op een vergissing te berusten. Het arrestatieteam moest bij de buren zijn. Een tipgever had foute informatie over de exacte locatie geleverd. De drie mensen zijn weer vrijgelaten en hebben de excuses van de politie ontvangen, plus bossen bloemen.

De vrouw van de garagehouder staat zeven uur later nog te trillen op haar benen. Het was een traumatische en vernederende ervaring, zegt ze, met trillende onderlip. “We kunnen de hele dag nergens anders meer over praten.”

Vuurgevecht

Toen de leden van het arrestatieteam naar het drugspand van de buren liepen, werden ze door de gealarmeerde verdachten onder vuur genomen. De politie schoot terug. Een of meerdere verdachten zagen kans in een bestelbusje te vluchten. De politie nam die auto onder vuur. De wagen is een halve kilometer verderop met twee lekke banden teruggevonden. De vijf aanwezigen in het drugspand werden in de boeien geslagen en blijven voorlopig vastzitten.

LEES OOK: VIDEO. Verdachten openen vuur op politie bij drugspand in Sittard

4.000 planten

In het drugspand trof de politie een grote professionele hennepkwekerij aan. De politie trof verdeeld over diverse geïsoleerde ruimtes meer dan 4.000 hennepplanten aan. Volgens een woordvoerder gaat het om een van de grotere vangsten van dit jaar. In iedere ruimte hadden de planten een ander groeistadium, zodat er continu kon worden geoogst en geleverd.

Enkele dozen vol henneptoppen, met een geschatte straatwaarde van 4200 euro per kilo, stonden klaar voor verzending. Volgens een rechercheur is voor circa vier ton aan henneptoppen aangetroffen, en waren er al meerdere oogsten geweest. Een grote hoeveelheid groeilampen en ander materiaal is in beslag genomen. Ook werd in het pand een vuurwapen gevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer