Koning Filip vulde de eerste vrachtwagen met groene waterstof.
Foto: Belga

Koning Filip opent Belgisch miljardenproject rond groene waterstof in Namibië

In Namibië, in het zuiden van Afrika, heeft koning Filip de opening bijgewoond van wat de allereerste groenewaterstoffabriek in Afrika moet worden. Het gaat om een Belgisch project.

De Antwerpse scheepvaartgroep CMB.TECH bouwt in Namibië een tankstation voor groene waterstof, een miljardenproject. Koning Filip vulde vandaag de eerste vrachtwagen met groene waterstof, die voorlopig wel nog uit Antwerpen kwam.

CMB.TECH van de ondernemersfamilie Saverys is een Antwerpse rederij, die ook volop inzet in de ontwikkeling van groene waterstof. Dat bracht het bedrijf in Namibië, een land dat dankzij de vele uren zon een grote hoeveelheid groene stroom kan opwekken. Bovendien ligt Namibië langs een strategische scheepvaartroute richting Europa.

Namibië kan dankzij de vele uren zon veel groene stroom opwekken.
Foto: Belga

7.000 zonnepanelen

Waar een jaar geleden woestijn was, wekken vandaag meer dan 7.000 zonnepanelen groene stroom op. Die wordt gebruikt voor de elektrolyse van water, wat resulteert in groene waterstof. 'Dualfuelvrachtwagens' - die kunnen rijden op zowel waterstof als diesel - kunnen er gaan tanken, maar de groene waterstof zal ook worden gebruikt om bijvoorbeeld locomotieven of kleine schepen aan te drijven.

CMB.TECH pompte samen met Ohlthaver & List - het grootste bedrijf van Namibië - 28 miljoen euro in het terrein in de buurt van Walvisbaai, de grootste haven van Namibië. De Antwerpse scheepvaartgroep wil de komende jaren samen met O&L tot 2,8 miljard euro pompen in groene waterstof in Namibië.

Dat moet op termijn zelfs resulteren in een ammoniakfabriek - groene ammoniak wordt gemaakt met groene waterstof - die grote schepen moet laten varen op ammoniak en waarmee in Namibië kunstmest kan worden gemaakt. Overschotten kunnen worden uitgevoerd naar Europa, als grondstof voor de chemie.

Alsmaar goedkoper

Alexander Saverys, CEO van CMB.TECH, is een grote voorstander van groene waterstof. "Om de scheepvaart te vergroenen is er geen alternatief", vertelt hij. "En het zal ook geleidelijk aan gebeuren. 'Dualfuelschepen' zullen ook altijd kunnen terugvallen op diesel. Maar groene waterstof zal steeds goedkoper worden en diesel steeds duurder."

Ook Namibië maakt van groene waterstof een speerpunt in zijn beleid. President Nangolo Mbumba vulde vandaag samen met de koning de eerste vrachtwagen en het evenement werd ook rechtstreeks uitgezonden op de Namibische televisie.

Eind dit jaar wordt het waterstoftankstation operationeel.

Bekijk: dit moet de allereerste groenewaterstoffabriek van Afrika worden

Videospeler inladen...

Meest gelezen