© Jan Vorsselmans

Vrijwilligers doen boodschappen voor hulpbehoevenden

De gemeente Zoersel is gestart met een boodschappendienst voor personen die, tijdelijk of permanent, niet meer in staat zijn om zelf te gaan winkelen. Twaalf vrijwilligers stelden zich al kandidaat om zich in te zetten voor de medemens.

Jan Vorsselmans

Boodschappen doen – door ziekte, beperking of ouderdom – is niet voor iedereen even gemakkelijk. “Deze mensen kunnen extra hulp gebruiken en daarom starten we nu met een boodschappendienst”, zegt OCMW-voorzitter Karien Schryvers (CD&V), die het project gisteren boven de doopvont hield

“Ik sta te popelen van ongeduld om aan de slag te kunnen”, reageert Lieve Pannemans, vrijwilligster van het eerste uur en al jaren actief bij Ziekenzorg in de deelgemeente Zoersel. “Ik ben er rotsvast van overtuigd dat er nood is aan zo’n boodschappendienst. Uit ervaring weet ik dat een kleine helpende hand heel veel betekent voor zorgbehoevende mensen.”

Katrien Schryvers licht het project toe: “Zoerselaars die gebruik willen maken van de boodschappendienst melden zich eerst aan bij de dienst thuiszorg van de gemeente. Daar bekijken de medewerkers of de aanvrager in aanmerking komt. Is dat zo, dan wordt gezocht naar een geschikte vrijwilliger die bij de persoon in kwestie in de buurt woont. Na een eerste kennismaking wordt deze vrijwilliger de vaste ‘boodschapper’ en verlopen de verdere afspraken rechtstreeks van persoon tot persoon en dus niet meer via de dienst thuiszorg.”

Lieve Pannemans pikt in: “Je stapt binnen in de leefwereld van mensen die je aanvankelijk niet kent. Maar het is fijn dat daardoor een hechte band ontstaat, gebaseerd op vertrouwen.”

Personen die een beroep doen op de boodschappendienst kunnen daar maximaal één keer per week van gebruik maken, met uitzondering voor dringende gevallen. Vrijwilligers doen de boodschappen binnen het grondgebied van Zoersel met een maximum aantal van vijf winkels. De hulpbehoevende maakt telkens een lijstje op en geeft voldoende cash geld mee aan de boodschapper, die achteraf het teveel teruggeeft. In ruil voor die vorm van dienstverlening betaalt de hulpbehoevend telkens ene forfaitair bedrag van 3 euro aan de vrijwilliger.

Maria Simons (85) betrekt een flatje in residentie De Loteling in Sint-Antonius. “Ik ben blij dat zo’n dienst in het leven wordt geroepen. Ikzelf maak gebruik van de diensten van Familiehulp, maar in geval van nood zal deze aanvullende boodschappendienst zeker zijn nut bewijzen.”

Info: 03.2980.000 of thuiszorg@zoersel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER