Direct naar artikelinhoud
Opinie

Minister Homans, laat de klimaatstrijd geen generatiestrijd worden

Victor Wouters.Beeld rv

Victor Wouters (19) is student wijsbegeerte en rechten aan de KU Leuven. @vicwou

Al sinds ik mij kan herinneren werd er me op school verteld wat we zelf kunnen doen om duurzamer te leven. Met de fiets naar school, kiezen voor producten met minder verpakking... Mijn generatie heeft nooit anders geweten. We zijn opgegroeid met het besef van onze individuele verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem. Terwijl ons iedere keer opnieuw door volwassenen verteld werd wat we zélf konden doen, volgde het ene alarmerende klimaatrapport het andere op. Onze individuele acties volstaan niet, het beleid moet volgen.

De persoonlijke aanvallen die de klimaatspijbelaars de afgelopen dagen te slikken kregen, duiden nog maar eens op het belang van het generatieverschil. Jongeren weten wat ze zelf moeten doen voor het klimaat en hebben geen volwassene nodig om hen dat opnieuw en opnieuw te vertellen. Het gaat niet enkel meer om wat we zelf kunnen doen: dit gaat om wat de politiek de toekomst verschuldigd is!

Wie hen verwijt niet realistisch te zijn, moet maar eens nadenken over hoe realistisch klimaatrapporten wel niet zijn. Wanneer politici geen concrete maatregelen durven nemen en enkel aan kortetermijnbelangen denken, zijn spijbelende jongeren nodig. Aan jongeren denken is aan de lange termijn denken en voorbij de volgende verkiezing durven kijken. Dat leerlingen moeten spijbelen om politici te laten luisteren is vooral triest voor de politiek zelf.

Het gaat niet enkel meer om wat we zelf kunnen doen: dit gaat om wat de politiek de toekomst verschuldigd is!

Het is dan ook ongelofelijk dat minister Liesbeth Homans (N-VA) in gesprek met een groep klimaatspijbelaars er toch nog even op wijst wat ze ook zelf kunnen doen voor het klimaat. Misschien kunnen we eens een drinkbus proberen, zegt ze. Wel, we hebben zeker geen minister meer nodig om ons dit te vertellen. We hebben nooit anders gehoord! De minister daarentegen heeft ons precies wel nodig om te weten wat er moet gebeuren. Als ze zegt dat jongeren maar bij de schooldirectie moeten gaan pleiten voor ledverlichting, mag ik dan vragen dat ze ook eens bij minister-president Bourgeois (N-VA) gaat pleiten voor een ambitieus klimaatbeleid met structurele veranderingen? Het is dan ook niet verbazend dat jongeren boos worden van dit soort reacties uit de politiek. Stop met de verantwoordelijkheid steeds weer bij het individu te leggen wanneer drastische actie van de politiek uitblijft.

Immense politieke verantwoordelijkheid

Donderdag kwamen er liefst 12.500 scholieren op straat. Klimaat leeft onder jongeren en de wil is er ook. Het is aan de politiek om met een antwoord te komen. Met individuele acties alleen gaan we er niet geraken, structurele veranderingen zijn nodig.

Terwijl de generatie die nu achter de knoppen zit nog opgroeide met het idee dat ze het beter zouden hebben dan de generatie die hen voorging, is de situatie nu anders. Dit is spelen met onze toekomst. We hoeven geen lessen over duurzaamheid te krijgen van ministers die nalaten op te dagen op belangrijk klimaatoverleg. Het is tijd voor een generatie politici die opgroeit met een besef van de immense politieke verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem. Laat de klimaatstrijd geen generatiestrijd worden.

Lees ook:

Lezers reageren: “Al dit gedoe heeft niets meer van de voorgewende tegendraadsheid”