Wapens aangetroffen en Koerdische bakkerij vernield: politie doet 22 arrestaties tijdens woelige nacht, burgemeester voert samenscholingsverbod in

© X

GENT -

De spanningen tussen Turken en Koerden blijven te snijden in Gent. In de Bloemekenswijk is donderdagochtend het raam van een Koerdische bakkerij vernield. Gedurende heel de nacht werden 22 mensen gearresteerd, waarvan de helft minderjarig, en er werden messen en molotovcocktails in beslag genomen.

Laura Moens en Sander Luyten

Al 22 jaar baat de Koerdische Turk Sefik Kocabey (49) in de Frans van Ryhovelaan bakkerij Sila uit. De zaak is een begrip in de Bloemekenswijk en behalve Gentenaars komen ook heel wat Turken er hun brood kopen. Nooit eerder waren er problemen, tot afgelopen nacht.

Rond 2 uur was de broer van de zaakvoerder achteraan in de bakkerij bezig toen hij plots een enorme klop hoorde. “Dat waren mensen die een raam hadden ingeslagen”, zegt Seyfettin Kocabey (25), de zoon van de zaakvoerder. “Getuigen hebben vijf of zes jongeren zien weglopen.”

© LMD

Het verbaast de bakkersfamilie dat net zij in het vizier worden genomen. “Wij zijn middenstanders die met heel die situatie tussen Turken en Koerden niets hebben te maken. Angst hebben we niet, af en toe zijn er opstoten, maar dat de spanningen zo blijven duren, verbaast ons.”

Minderjarigen

Ook op ander plaatsen in Gent was het in de nacht van woensdag op donderdag onrustig. De politie arresteerde in totaal 22 mensen, vooral jongeren, waarvan de helft zelfs minderjarig. “De sfeer was grimmig. de verdachten hadden duidelijk de intentie om de openbare orde te verstoren of gerechtelijke feiten te plegen”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Er werden ook wapens aangetroffen, zoals messen en molotovcocktails.”

Opvallend: de politie zegt dat er berichten binnen komen die wijzen op een verdere polarisatie van de situatie in Gent. “Jongeren van Turkse afkomst houden zich klaar om tussen te komen en er zijn berichten dat Koerden vanuit het buitenland en gewapend vroeg of laat naar Gent zouden afzakken”, zegt politiewoordvoerder Langeraert. “Gentenaar met Turkse en Koerdische sub-identiteit moeten zich niet laten opstoken om elkaar en de stad schade toe te brengen.”

Café vernield

De sfeer tussen Turken en Koerden is in Gent al te snijden sinds donderdag, toen een aan Dok Noord een onvergund Koerdisch nieuwjaarsfeest aan de gang was. Daarbij kwam het tot spanningen met Gentenaars van Turkse origine en de politie moest de heethoofden uit elkaar halen.

Maandag verscheen een groep van een vijftigtal gemaskerde mannen aan de poort van het stadhuis, net na de gemeenteraad. Ze hadden Turkse vlaggen bij en scandeerden slogans tegen de Koerdische PKK. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een café op de Bevrijdingslaan vernield door een groep Turkse mannen. Er werden toen ook anti-Koerdische slogans geroepen.

Samenscholingsverbod

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft donderdag beslist om een samenscholingsverbod in te voeren. “We willen er alles aan doen om verder escalatie te vermijden en de rust te laten terugkeren.” Het samenscholingsverbod gaat donderdagavond in en geldt voor een tiental gekende plaatsen waar jongeren kunnen samenkomen. Het gaat om locaties die geviseerd worden en waar de laatste dagen vaak grote groepen jonge mannen samenkwamen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen