Gouwenaar/Public domain

Boerenbond blij met soepelere mestregels: "Minder en lagere boetes, een eerste echte belangrijke stap"

De Boerenbond reageert tevreden op de versoepeling van de mestwetgeving waarvoor het Vlaams Parlement gisteren het licht op groen zette. Volgens Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens is het een grote stap in de goede richting, maar ligt er toch nog veel werk op de plank. 

"Dit is de eerste echte belangrijke stap na een reeks kleinere maatregelen", zegt Ceyssens  in De Ochtend op Radio 1. Deze versoepeling door het Vlaams Parlement is onderdeel van het akkoord dat de Vlaamse regering in februari afsloot met de landbouworganisaties.

"De boetes waren onredelijk hoog", vindt Ceyssens. Nu zullen landbouwers in bepaalde gevallen minder moeten betalen als ze een overtreding tegen de mestwetgeving begaan en er wordt een procedure voorzien om in beroep te gaan.

"Voor bepaalde vergetelheden krijgen landbouwers in de toekomst ook eerst een waarschuwing, waar ze nu nog onmiddellijk een boete krijgen", voegt Ceyssens toe. "Dat is niet meer dan normaal."

"Met deze aanpassingen kunnen landbouwers opnieuw hun focus leggen op het veld", zegt ook Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.

Nog werk aan de winkel

"Ik wil dit niet minimaliseren, maar er zijn toch nog heel veel stappen te nemen", gaat Ceyssens verder. "Zo moet er snel gestart worden met de voorbereiding om van het stikstofdecreet, dat voor ons nog altijd onaanvaardbaar is, de omslag te maken naar een ander model. Ook de landbouwgrond moet dringend beter beschermd worden."

"Wij zullen de ontwikkelingen op de voet volgen", besluit Ceyssens.

Beluister: Het volledige gesprek met Ceyssens in De Ochtend

Meest gelezen