Cindy is ten einde raad nu schoolbus haar zoontje Loïc (9) niet naar opvang mag brengen: “Het is een basisrecht en ik moet vechten voor een plaats”

© rr

Al meer dan een jaar is Cindy Steuperaert uit Bilzen op zoek naar naschoolse opvang voor haar zoontje Loïc (9), een jongen met autisme type 2. “Naschoolse opvang is een basisrecht, maar ik moet vechten voor een plaats”, zegt Cindy. Doordat Loïc in Kortessem school loopt, heeft de jongen geen recht op busvervoer naar de opvang in thuisgemeente Bilzen.

RUBEN STEEGEN

Mailtjes naar ministers, brieven en telefoontjes naar autismeverenigingen … niets helpt in Cindy’s zoektocht naar naschoolse opvang voor haar zoontje Loïc (9), die een zware autismespectrumstoornis heeft en non-verbaal is. “Al sinds zijn vijfde zit hij op De Dageraad in Kortessem, een school voor buitengewoon onderwijs waar hij ook zijn middelbaar kan volmaken. Precies daarom heb ik voor Kortessem gekozen.”

Kronkel

Die keuze lijkt Cindy nu zuur op te breken, want door een kronkel in de wetgeving rond busvervoer raakt haar zoontje niet op de naschoolse opvang. “De Dageraad biedt geen opvang aan en in Kortessem is er geen initiatief voor kinderen met autisme. Loïc kan niet zomaar bij een groep leeftijdsgenootjes aansluiten. Hij heeft speciale zorgen nodig.”

De jongen kan wel terecht in de naschoolse opvang Domino in Bilzen, vlakbij zijn thuis. “Ik werk fulltime, dus dat was een ideale oplossing. Maar omdat De Dageraad niet de dichtstbijzijnde school was voor een kleuter met autisme type 2, mag de schoolbus hem daar volgens de wet niet afzetten.”

Mailverkeer met het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) leverde een begripvol antwoord op, maar een oplossing kwam er niet. “Iedereen leeft mee, maar niemand onderneemt iets. Voorlopig halen mijn ouders Loïc op na school, maar zij zijn allebei voorbij de zeventig. Als die steun ooit wegvalt, sta ik er alleen voor. Ik kan alleen maar hopen dat men in Brussel wakker schiet. Ik ben lang niet de enige ouder in deze situatie, want enkel in Loïcs school zijn er al minstens twee mama’s die net als ik geen opvang vinden.”

Meer middelen

De vzw Autisme Limburg erkent dat er te weinig naschoolse opvangmogelijkheden zijn voor kinderen met een autismespectrumstoornis. “Niet elke school voor buitengewoon onderwijs heeft de middelen om naschoolse opvang te garanderen”, zegt algemeen coördinator Marleen Bloemen. “Opvang voor kinderen met autisme vraagt immers meer personeel. Het aanbod in Limburg is helaas te beperkt. We merken dat ouders noodgedwongen deeltijds gaan werken, maar eigenlijk zou dat niet nodig mogen zijn. Ieder kind heeft recht op naschoolse opvang.”

Ook de Limburgse Stichting Autisme (LSA) is op de hoogte van de problematiek. “Het thema leeft bij scholen, maar door de personeelsbezetting is het lang niet altijd mogelijk om naschoolse opvang te voorzien. Er is beterschap op komst, maar als ouder blijft het vaak een zoektocht.”

Onderwijsminister Crevits benadrukt dat er momenteel een proefproject loopt voor het vervoer van leerlingen in het buitengewoon onderwijs. “Uitgangspunt is dat het vervoer via lokaal overleg wordt gepland, en niet in Brussel”, klinkt het.