Opmerkelijk voorstel van Groen: partij wil ongemotiveerd tijdskrediet weer invoeren in strijd tegen burn-outs

© BELGA

België -

Ongemotiveerd tijdskrediet – waarmee je bijvoorbeeld een wereldreis kunt maken – moet voor Groen weer worden ingevoerd. Het is volgens covoorzitter Jeremie Vaneeckhout een manier om stress en burn-out tegen te gaan.

Groen wil van werkbaar werk en de strijd tegen burn-outs een speerpunt maken in de campagne. “We zitten al met 500.000 langdurig zieken, van wie één op de drie een depressie of burn-out heeft. Dat kost meer dan 10 miljard per jaar, een grotere kost dan de werkloosheid. We moeten dat keren”, zegt Vaneeckhout.

Groen werkte daarom een plan uit tegen burn-out en voor werkbaar werk. Met onder meer een kortere werkweek voor bepaalde knelpuntberoepers, het recht op deconnectie en telewerk voor alle werknemers, meer preventie op het werk of een gewaarborgd loon bij ziekte van drie maanden in plaats van één maand.

Maar het meest opvallende voorstel is de herinvoering van het ongemotiveerd tijdskrediet, dat de regering-Michel in 2017 afschafte. Sindsdien kan enkel gemotiveerd tijdskrediet nog, zoals voor de zorg voor een familielid. Je loopbaan zonder reden onderbreken om een tijdje gewoon thuis te zijn of om een lange reis te maken – en daar van de RVA een maandelijkse vergoeding voor krijgen – kan nu niet meer. Ten onrechte, vinden de groenen. Zij willen het dus weer invoeren en er een vergoeding van 500 euro per maand voor uittrekken.

“Mensen hebben nood om eens aan de ratrace te ontsnappen. Dat is geen kost, maar een investering die zich op langere termijn terugbetaalt. Laten we investeren in mensen in plaats van ze uit te persen. Ook wij willen het debat voeren over de activering van langdurig zieken, maar dé uitdaging is voor werkbaar werk te zorgen”, dixit Vaneeckhout. Het wordt voor Groen een van de belangrijkste thema’s in de campagne en een speerpunt voor de regeringsonderhandelingen. (fem)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen