© BELGA

Van Besien (Groen) niet verrast: “De Wever ging niet mee in het verhaal dat het anders moet”

Wouter Van Besien zorgde er als lijsttrekker van Groen voor dat de beste score ooit werd behaald bij de jongste Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Hij kon dat resultaat niet verzilveren in een bestuursdeelname. “De Wever wilde wel een coalitie met ons vormen, maar hij – of zijn partij – ging niet mee in de gevolgen voor het beleid van die beslissing”, zegt Van Besien.

Sacha Van Wiele

Met wat voor gevoel zit u nu?

Van Besien: Ik ben niet verrast door de beslissing van De Wever om met sp.a en Open Vld door te gaan. Je zag dit aankomen, ik ben niet emotioneel in shock. Voor ons ging het nooit om bestuursdeelname en de schepenposten op zich. Wij willen een andere koers varen in de stad. De kiezers hebben ons gevraagd om deze stad te veranderen. We moeten hun vraag respecteren.

Het klopt dat er intern mensen waren die een pleidooi hielden om zeker mee in een coalitie met N-VA te stappen. Anderen zagen dat compleet niet zitten. Bij beide kanten was er wel dezelfde ondertoon: het beleid moet anders in Antwerpen.

Had u het gevoel dat De Wever het echt meende, om een coalitie met Groen aan te gaan?

In ons eerste gesprek met de burgemeester sprak hij duidelijk zijn voorkeur uit voor een coalitie van N-VA met Groen. Ik denk echt wel dat hij het meende. Groen had de grootste winst gemaakt op 14 oktober. Onze thema’s rond luchtkwaliteit, mobiliteit en sociaal beleid stonden centraal. Alleen volgde hij niet mee in de gevolgen van deze keuze. Hij ging niet mee in de vaststelling dat het beleid dan fundamenteel anders moest. Ofwel maakte hij voor zichzelf die ruimte niet of kreeg hij die niet van zijn partij om ons tegemoet te komen.

Het enige dat ik te zien kreeg, was een document vorige week woensdag waarin op geen enkel punt in onze richting werd gedacht. Als je niet inhoudelijk naar ons wil toegroeien, gaat het nog alleen om bestuursdeelname en schepenposten. Dat is voor ons onvoldoende.

Was het veto tegen N-VA geen foute keuze? U sloot zo de deur al op voorhand en kon niet meer terug.

Ons veto was de juiste keuze. Het was onderbouwd door een ruimer verhaal. Het vatte ons engagement samen om te werken aan een andere stad. Alleen bleek op 14 oktober dat een bestuur zonder N-VA niet mogelijk was. Onze programma’s liggen ver uit elkaar. We zagen N-VA niet van koers wijzigen en dat komt nu ook uit.

Waren er tussen de laatste informatievergadering en uw gesprek afgelopen woensdag met de burgemeester over de formatienota nog andere informele gesprekken met u?

Nee, er waren echt geen informele contacten.

Hoe gaat u dit nu uitleggen aan de kiezers en de achterban?

Intern zaten we altijd op dezelfde lijn. Zonder een nota kunnen we intern niet in alle rust discussiëren over het al of niet opstarten van coalitiegesprekken, terwijl je dat toch zou mogen verwachten. De nota kwam er niet. Behalve dan dat ene moment waarop ik inzage kreeg in een nota die ik niet mocht meenemen.

Nu dreigt u in de positie te komen dat de coalitie met sp.a een groot deel van uw programma gaat uitvoeren. Groen en sp.a schreven grote delen van hun kiesprogramma nog samen uit onder de lijst Samen.

Kijk, sp.a moet haar eigen afwegingen maken. Ik ken die niet. Het is onmogelijk om zolang er geen bestuursakkoord is al een beoordeling te geven over deze mogelijke coalitie. De politieke verhoudingen zijn na de gemeenteraadsverkiezingen gewijzigd. Thema’s als mobiliteit, sociaal beleid en diversiteit staan hoog op de agenda. Dat is te danken aan Groen.

Wij gaan vanuit de gemeenteraad en van onderuit druk blijven zetten. Ik hoop echt dat heel ons programma wordt opgenomen in het nieuwe bestuursakkoord. Dat is goed voor de stad en dat is voor mij het belangrijkste. Het ziet er nu niet zo naar uit, maar we gaan meer weten als N-VA, sp.a en Open Vld hun bestuursakkoord voorstellen. Als ze ons programma overnemen, zal ik blij zijn, ook vanuit de oppositie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER