Boris Johnson tijdens een bezoek aan Oekraïne, september 2023.
Foto: Getty Images

Voormalig Brits premier Boris Johnson weggestuurd uit stemlokaal omdat hij ID-bewijs was vergeten

Boris Johnson heeft even niet mogen stemmen voor de lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De voormalige Britse premier kon geen officieel ID-document voorleggen. Hij leek zo even zijn eigen wet uit 2022 te zijn vergeten. Uiteindelijk heeft Johnson wel zijn stem kunnen uitbrengen.

Wie wil stemmen voor de lokale verkiezingen moet een officieel document ter identificatie kunnen voorleggen. Dat werd 2 jaar geleden ingevoerd door de regering van de voormalige Britse premier Boris Johnson. Maar die was dat zelf vergeten.

Johnson verscheen in het stembureau van South Oxfordshire zonder identiteitsbewijs. "Het personeel van het stembureau moest de voormalige premier wegsturen nadat hij zich niet had gehouden aan de wetgeving die hij tijdens zijn ambtstermijn in Downing Street had ingevoerd", meldt Sky News.

Een ongemakkelijk moment, maar Johnson heeft uiteindelijk toch kunnen stemmen, laat zijn woordvoerder weten. De wet bepaalt dat mensen zich moeten identificeren met een officieel fotodocument zoals een paspoort of rijbewijs. In totaal zijn er 22 documenten die kunnen dienen als identificatiedocument in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens tegenstanders discrimineert de regeling armere en oudere mensen en leden van minderheden die minder vaak een identiteitsbewijs hebben. 

Meest gelezen