STADSKLAP. Garage Klub, een vergiftigd geschenk voor het Antwerpse nachtleven?

Antwerpen -

Iedere week buigt een journalist zich over wat de afgelopen week de klap van ’t Stad was. Kleine nieuwtjes, maar ook grote ergernissen. Stadsklap biedt een beetje duiding met een knipoog.

Laurens Van Aert

De geruchtenmolen draaide lang op volle toeren in het land der nachtbrakerij. Komt ie er of komt ie er niet? Het had er alle schijn van dat de Antwerpian Dream van de roemruchte Kompass Klub een Tantaluskwelling zou worden. Maar begin april maakte de Gentse dansfabriek eigenhandig komaf met alle speculaties. Kompass spreidt zijn vleugels en daalt neer aan de Noorderlaan. Ze doet dat onder de naam Garage Klub. Hoezee!

LEES OOK. Kompass Klub komt naar Antwerpen met ‘Garage Klub’ aan Noorderlaan

Een nieuwe club, dat is altijd plezant. Zeker als tegenargumenten van verzuurde zeurpieten moeiteloos gecounterd worden. Garage Klub ligt een eind buiten het centrum en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Geluidsoverlast? Nihil. Politiek content, buurtbewoners (vooralsnog) tevreden en nachtraven extatisch. Zorgt Garage Klub warempel voor een Kumbaya-moment tussen partijen die elkaar doorgaans in de haren vliegen?

Soit. Aan spirituele liederen hebben de duizenden ravers die vanavond, vrijdag, de dansvloer van de Garage officieel dopen, geen boodschap. Zij knikkebollen, gelukkig maar, liever ad infinitum op de techno van Drumcode-baas Adam Beyer of de opzwepende trance van de Turkse Spacer Woman. Het enthousiasme is groot. Antwerpse nachtbrakers lijken klaar om verliefd te worden op hun nieuwste thuishonk.

Adam Beyer speelt op de opening van Garage Klub.© Jordy van Overmeire

Bewijst Garage Klub het Antwerpse nachtleven een dienst? Wie niet verder nadenkt, zou geneigd zijn volmondig te confirmeren. De lokale scene smacht immers al een tijdje naar een (of meerdere) nieuwe locatie(s). Maar is een gigantische loods met industriële look de juiste repliek op die smeekbede? Er zijn redenen om aan te nemen van niet.

Zo dreigt Garage Klub geen enkele muzikale meerwaarde te bieden aan de uiterst monotone en verzadigde Antwerpse scene. “We vonden dat er nood was aan iets nieuws”, tekende het team achter Garage onlangs op bij VRT NWS. Als je vervolgens komt opdraven met, met alle respect, dertien in een dozijn-dj’s als Enrico Sangiuliano en Pan-Pot, schiet je jezelf volledig in de voet.

Over kleur en smaak valt natuurlijk niet te twisten. En de Antwerpse meerwaardezoeker zal er niet wakker van liggen. Hij beseft al langer dan vandaag dat zijn heil elders ligt. Gent, Brussel of Rotterdam, om maar iets te zeggen. Daar vindt hij geestesgenoten die week na week écht staan te popelen om nieuwe muziek te ontdekken.

Doe het lekker zelf

Desalniettemin zou het fijn zijn voor hem om ook in eigen stad aan zijn muzikale trekken te komen. Doe het dan lekker zelf? Zo eenvoudig is het niet. Wie in Antwerpen een concept uit de grond wil stampen, wars van alle techno, house en funky aanverwanten, loopt al gauw met zijn hoofd tegen de muur.

In een stad waarin de ons-kent-ons-mentaliteit hoogtij viert, krijgen nieuwkomers met verfrissende en gewaagdere ideeën nauwelijks een kans om eens een zaaltje in te palmen. De onnavolgbare aanvragen die de ter ziele gegane vrijhaven Onder Stroom kreeg, bewijzen nochtans dat de nood hoog is.

LEES OOK. Doek valt over culturele hotspot Onder Stroom aan kaaien: “Geen energie meer om elders te beginnen”

Meer nog dan een Garage Klub, is er dan ook nood aan een meer grassroots venue waar buitenbeentjes thuiskomen en hun muzikale creativiteit volledig vrije loop laten. Waar afstand wordt genomen van zonnebrillen in het haar bij regen, van geforceerde Berlijn-geïnspireerde rave-esthetica en van voortdurend gebabbel op de dansvloer. Waar de liefde voor muziek primeert. Zoiets kan vanzelfsprekend perfect gedijen naast Garage Klub, die ik, ondanks alles, alle voorspoed van de wereld toewens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Stadsklap