De dokwerker kreeg 2 jaar cel opgelegd.© ivan elegeert

Twee jaar cel en levenslang rijverbod voor hardleerse dokwerker die met auto vol lege bierblikjes om pizza ging

Beveren -

Een havenarbeider die vorig jaar tot twee keer toe dronken werd betrapt achter het stuur terwijl hij nog een lopend rijverbod had, kreeg van de politierechtbank twee jaar cel en een levenslang rijverbod. De man had al meer dan tien eerdere veroordelingen op zijn kerfstok.

Ivan Elegeert

L.V. werd in januari 2023 door het personeel van een pizzarestaurant in Sint-Niklaas opgemerkt toen hij schijnbaar boven zijn theewater een pizza kwam ophalen. Zijn voertuig bleek ook bezaaid met lege bierblikjes. De politie werd erbij gehaald. De man legde een positieve ademtest af. Hij bleek 2,37 promille alcohol in het bloed te hebben. Enkele maanden later, in juni 2023, werd hij opnieuw betrapt toen hij in Beveren een verbodsbord negeerde in een straat die regelmatig als sluipweg wordt gebruikt. Ook nu bleek hij onder invloed van alcohol.

Bovendien mocht de man al sinds 2018 niet meer sturen na een reeks eerdere veroordelingen waarbij zijn rijbewijs was afgenomen. De dokwerker had de voorbije jaren wel enkele mislukte pogingen ondernomen om zijn rijexamens en bijhorende proeven met succes af te leggen. “Uit de controle van ANPR-camera’s bleek bovendien dat de man meermaals achter het stuur van een wagen werd gezien. Hij heeft dus duidelijk lak aan de regels en aan de vonnissen van de rechtbank”, zei de openbare aanklager.

“Dokwerker van oude stempel”

De advocaat van de man betwistte de feiten niet. “Mijn cliënt is één van de laatste zelfstandige dokwerkers in de haven van Antwerpen, nog eentje van de oude stempel,” zei de advocaat. “Hij heeft zijn les intussen we geleerd en rijdt nu elke dag met een collega mee naar de haven. Maar hij hoopt dat u hem niet naar de cel stuurt zodat hij toch op zijn minst kan blijven werken. Intussen is hij op zoek naar een woonst in Antwerpen zodat hij dichter bij de haven woont en ook met de fiets kan gaan werken. Want met het openbaar vervoer raakt hij er nooit.”

Maar de rechtbank merkte op dat de man al dertien veroordelingen op zijn kerfstok had en zelfs al eerdere gevangenisstraffen kreeg. Dit keer kwam er een effectieve totale celstraf van twee jaar bovenop, net als een levenslang rijverbod en een totale boete van 8.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER