In de turnzaal van De Parel volgden 140 leerlingen, ouders en collega’s de avonturen van meester Bernard.© IF/Carlo Coppejans

“Dit vergeten we nooit”: school van ‘meester Bernard’ volgt De Mol-finale op groot scherm

Meer dan een miljoen Vlamingen speurden de afgelopen weken naar De mol. Maar nergens leefde het programma zo hard als op Vrije Basisschool De Parel in Heusden, waar kandidaat Bernard Balcaen (33) les geeft in het vijfde leerjaar. Zondag was de finale er zelfs te zien op groot scherm. “Telkens wanneer hij in beeld kwam, steeg er gejuich en applaus op.”

Max Dedulle

We gaan terug naar het begin van het schooljaar. Meester Bernard Balcaen klopt aan bij directeur Nancy Venneman, voor een gesprek onder vier ogen. De reden? Hij vraagt drie weken verlof aan, want hij mag op Sicilië jagen op De mol. “Natuurlijk was ik heel blij voor hem”, zegt Nancy. “Ik weet dat hij een grote fan is van het programma, en al jaren probeert mee te doen.”

Meteen wordt de directeur een van de weinige mensen in Bernards omgeving die het geheim kent. “Aan leerlingen, ouders en collega’s vertelde hij dat hij een medisch onderzoek moest ondergaan waardoor hij lange tijd onbereikbaar zou zijn. Een geloofwaardig excuus, blijkbaar, want het was voor hen een totale verrassing toen zijn deelname werd bekendgemaakt.”

(Lees verder onder de foto)

De turnzaal was meer dan goed gevuld.© IF

Geen rolletje

Sindsdien is het Play4-programma het voornaamste gespreksonderwerp op de speelplaats, in de leraarskamer en natuurlijk in Bernards eigen klas. Daar mochten de leerlingen al zijn molboekje doorsnuisteren en was er wekelijks een korte nabespreking van de aflevering. “Al was die wel steevast op dinsdag, in plaats van op maandag”, zegt Nancy. “Het programma begon toch vrij laat voor de tienjarigen, dus zo kreeg iedereen de kans om de aflevering in te halen.”

LEES OOK. Winnaar van het seizoen van ‘De mol’: “Er was geen specifiek moment waarop ik dacht: nu heb ik u!”

Naarmate Bernard verder raakte in het spel, steeg de spanning ook op De Parel. “De Bernard die je op tv zag, is precies hoe we hem in het echt kennen”, zegt de directeur. “Iedereen verwachtte ook dat hij het ver zou schoppen: wat hij ook doet, hij bijt zich er in vast. Ik heb hem nooit verdacht, nee. Ik zag dat hij geen rolletje speelde, en durf te zeggen dat ik mijn leerkrachten toch vrij goed kan lezen. (lacht)

Euforie

Maar zekerheid kwam er natuurlijk pas aan het einde van de finale, zondagavond. Zo’n 140 leerlingen, leerkrachten en ouders kwamen samen in de turnzaal van de school, om de uitzending samen op groot scherm te bekijken. “Een fantastische belevenis, natuurlijk”, zegt de directeur. “Dit gaan de kinderen nooit meer vergeten. Telkens wanneer Bernard in beeld kwam, steeg er applaus en gejuich op.

LEES OOK. Jonas (39) kloonde stemmen in ‘De mol’ met AI: “Verrassingseffect was heel groot”

Maar toen kwam hét moment, zo rond kwart over negen. Toen de spot op Bernard scheen en hij als winnaar uit de bus kwam, daverde het anders zo rustige Heusden op zijn grondvesten. “Een explosie van emoties”: zo beschrijft de directeur dat moment. “Die euforie kan je je niet voorstellen. Zeker voor de leerlingen: hun meester, winnaar van De mol! Maar zelf waren we natuurlijk ook heel trots.”

(Lees verder onder de foto)

Verliezend finalist Michaël (links) zou binnenkort langskomen in de klas van meester Bernard (midden).© carlo coppejans

Zelf kon Bernard er zondag niet bij zijn: samen met de andere kandidaten volgde hij de finale in Kinepolis Antwerpen. Donderdag staat hij opnieuw voor zijn klas, waar hij intussen al een heus mollenspel is gestart met zijn leerlingen. Voor de winnaar liggen geen duizenden euro’s klaar, maar fictief geld voor leuke uitstappen of spelletjes. Kinderen die nog tips zoeken over hoe je een mol ontmaskert, weten meteen bij wie aan te kloppen.

LEES OOK. De maskers vallen af, dit is de mol: “We zeiden dat we niet zouden bleiten bij het afscheid, dat is dik mislukt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER