België kreeg amper 18 punten in halve finale: van deze landen kregen we die

Het het einde van het Songfestival zijn ook de punten van de halve finales bekendgemaakt. Daarbij is duidelijk geworden dat België dertiende eindigde, met een luttele 18 punten. De winnaar van de halve finale was Israël.

Bij de halve finale werd er enkel door het publiek gestemd, en niet door een vakjury. Mustii kreeg van de kijkers in totaal 18 punten voor Before the party’sover. Van zowel Nederland als Frankrijk kregen we vijf punten, daarnaast sprokkelde Mustii telkens 2 puntjes van Israël, Georgië en Albanië. Van de Letten en de Grieken kreeg ons land 1 punt. Denemarken en Tsjechië eindigden net voor ons op plek twaalf en elf. Ons land kon wel San Marino, Albanië en Malta achter zich laten.

Opvallend: Israël won de tweede halve finale in de televoting met 194 punten. Veel scheelde het echter niet met de nummer twee van die avond: Joost Klein. Nederland behaalde 182 punten. Die avond gebeurde ook het bewuste incident met een productiemedewerkster achter de schermen, die uiteindelijk leidde tot zijn diskwalificatie.

© REUTERS

Nemo, de winnaar van het Songfestival, eindigde in de televoting op een vierde plaats in hun tweede halve finale. In de eerste halve finale haalde Kroatië het nipt van Oekraïne. Ierland vervolledigt de top drie.(eadp, mts)