"Vrouwen die graag vroeg uit de veren zijn, maken minder kans op borstkanker"

© Shutterstock

Vroege vogels maken minder kans om borstkanker te ontwikkelen dan zij die pas 's avonds helemaal tot leven komen, zo luidt de conclusie van een grootschalig onderzoek van de University of Bristol. Ook langer slapen kan helpen.

flb

Ochtendmensen lopen 48 procent minder kans om borstkanker te ontwikkelen dan de avondmensen of nachtraven. De onderzoekers van de Britse University of Bristol keken daarvoor naar de cijfers van meer dan 400.000 vrouwen. De resultaten, die werden voorgesteld op de NCRI Cancer Conference, toonden ook aan dat wie meer sliep dan de aangeraden zeven à acht uur, zijn kans op de ziekte met 20 procent kon doen dalen per extra geslapen uur.

Hoewel naar de mechanismen achter deze resultaten nog meer onderzoek moet gebeuren, vermoeden de wetenschappers dat een en ander met slaap te maken heeft. Zo zouden diegenen die 's avonds scherper voor de dag komen wel eens last kunnen hebben van een onderbroken nachtrust. Laat opblijven zou dan weer een impact hebben op de biologische klok waardoor het risico op borstkanker wordt opgedreven. Uit eerder onderzoek was ook al gebleken dat mensen die 's nachts werken in kunstmatig licht meer risico lopen op de ontwikkeling van kanker.

Slaappatroon aanpassen?

Dan maar gewoon je slaappatroon aanpassen? "De resultaten die we ontdekten zijn gebaseerd op vragen naar de voorkeur voor de ochtend of de avond eerder dan of mensen echt vroeger of later opstaan", zegt Dr. Rebecca Richmond. "Voor hetzelfde geld heeft het helemaal geen zin om je slaappatroon aan te passen. De kans bestaat dat het complexer is dan dat."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer