PARTIJ-ANALYSE: dit valt op in de verkiezingsprogramma’s van alle Vlaamse partijen

Onze politieke doorploegde honderden pagina’s verkiezingsprogramma’s en maakte voor elke partij een heldere scan. Wat valt op, waar zetten ze op in, wat zijn de zwaktes en sterktes?

De politieke redactie

Migratie pas op pagina 100 en één paragraafje over het communautaire: hiermee trekt N-VA naar de verkiezingen

Voor wie werkt en onderneemt, wil de N-VA de lasten verlagen. Wie niet werkt of ziek valt, zal het dan weer met minder moeten doen. De Vlaams-nationalisten trekken met een donkerblauw programma naar 9 juni, maar riskeren weggezet te worden als kil.

De bocht naar ‘flinks’ lijkt helemaal genomen in haar programma, en één thema durft VOORUIT nu helemaal te claimen

Links, linkser, flinks. Het zou de slagzin kunnen zijn van het verkiezingsprogramma van Vooruit. De socialisten staan ook nu weer sociaal-economisch links van het politieke spectrum. Maar meer dan ooit schrijven ze voor enkele specifieke thema’s een verhaal van rechten en plichten.

Vlaams Belang belooft in zijn programma heel veel. Immigratie en een onafhankelijk Vlaanderen is hun antwoord op álles

Vlaams Belang belooft in zijn programma heel veel. Alleen laat het na om ook te zeggen wie dat allemaal zal betalen. De partij zelf rekent op minder immigratie en meer Vlaanderen, maar realistisch is dat niet.

Excuses, genderquota en ‘woke’: wij analyseerden het partijprogramma van Groen

De groenen willen zich in de campagne terugplooien op hun kernthema’s natuur en klimaat. Maar ook op de strijd tegen discriminatie, waarover ze enkele opmerkelijke voorstellen lanceren. “Natuurlijk is ons programma woke.”

Het verkiezingsprogramma van Open VLD kleurt weer donkerblauw, hun regering deed dat niet

Open VLD in campagnetijden is een ander beestje dan de partij van de premier. Na een legislatuur compromissen sluiten – tot tandengeknars van de achterban – komen de klassieke recepten weer aan bod. Maar hoe geloofwaardig klinkt dat allemaal nog?

Nieuw verlofstelsel en meer geld voor kinderopvang: met deze recepten wil CD&V haar klassieke kiespubliek overtuigen

CD&V wil op 9 juni de verrassing van de verkiezingen worden. Met een programma dat duidelijk gericht is op haar traditionele achterban, trekt ze naar de stembusgang. Maar welke recepten schuift de partij precies naar voren?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen