© Jan Van der Perre, Frederik Beyens, RR

Dit zijn de leukste boetiekhotels van Antwerpen

CittA gaat elke week op zoek naar ­topadresjes. Deze week: boetiekhotels.

Ellen Bogaert

U

© RR

Het hotel met de kortste naam is ongetwijfeld U. Het is het resultaat van de vriendschap tussen programmamaker Hans Otten en sterrenchef Viki Geunes. “Samen met mijn vrouw Colette droomde ik van het uitbaten van een hotel. Viki en zijn vrouw Viviane wilden een tweede restaurant met een toegankelijker concept dan hun huidige ’t Zilte. En zo ontstond U", aldus Otten.

Het aanbod van U bestaat uit drie eetbelevingen en 15 luxueuze hotelkamers. “We gingen voor een plek waar alles kan. Bij U kan je op elk uur van de dag iets drinken of eten én natuurlijk slapen.” U ligt aan het MAS, vlak bij het water. Het gebouw dateert van 1820 en had vele bestemmingen, waaronder een schipperscafé en tabakswinkeltje.

Nassaustraat 42, 2000 Antwerpen // www.u-eatsleep.be

Hotel Firean

© RR

Hotel Firean werd geopend in augustus 1986. René en Anita Iserbyt kochten het gebouw eind 1984 en verbouwden het tot een charmant hotel met twaalf kamers. “In 1986 waren er nog geen boetiekhotels in Antwerpen, uitgezonderd de Rosier, dat helaas niet meer bestaat", vertelt René. Het gebouw dateert uit 1929 en is opgetrokken in de art-decostijl.

“Onze kamers zijn smaakvol ingericht, met een mix van antiek en hedendaags meubilair. De lobby heeft lederen clubzetels, kristallen luchters en Perzische tapijten. Bij mooi weer serveren we het ontbijt in onze binnentuin.” Zakenlui, toeristen en ook beroemde muzikanten komen er geregeld over de vloer.

Karel Oomsstraat 6, 2018 Antwerpen // www.hotelfirean.com

De Witte Lelie

© RR

De Witte Lelie opende 25 jaar geleden de deuren en is daarmee een van de oudste boetiekhotels van Antwerpen. Het is opgetrokken in een pand uit de zestiende eeuw en ligt naast het Rockoxhuis. Het hotel heeft tien ruime kamers die uitgeven op de grote binnentuin.

“Vermits we deel uitmaken van Small Luxury Hotels of the World krijgen we veel gasten uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk over de vloer, en dat zijn vaak internationale topartiesten. Soms kunnen ze heel veeleisend zijn, maar uiteraard verliezen we nooit onze glimlach", aldus hotelmanager Geert Op de Beeck.

Keizerstraat 16, 2000 Antwerpen // www.dewittelelie.be

Les Nuits

© RR

Hotel Les Nuits zag in 2009 het levenslicht. Het werd opgestart als verlengstuk van restaurant Flamant Dining, onder de vleugels van decor- en interieurwinkel Flamant Home Interiors. Na de verhuis van de winkel ging de aandacht naar het hotelgebeuren. Les Nuits beschikt over 22 designkamers.

Manager Geoffrey Stampaert: “De kamers zijn eigenzinnig anders door hun unieke combinatie van kleur, stijl en decoratie.” Het hotel pakt ook graag uit met een originele en gezonde catering. “Een gezonde geest in een gezond lichaam is een motto dat we graag doortrekken naar bijvoorbeeld ons ontbijt, met noten, superzaden, havermout, granola en fruitsla.”

Lange Gasthuisstraat 12, 2000 Antwerpen // www.hotellesnuits.be

Matelote

Hotel Matelote werd ondergebracht in een pand uit de zestiende eeuw. Twaalf jaar geleden waren het nog kantoren, tot de hoteleigenaar die ombouwde tot tien unieke hotelkamers. “We hebben kamers van 17 m² en een suite van 70 m².

Elke ruimte heeft een eigen accent en bevat telkens een mix van oude en nieuwe materialen”, vertelt Erik Gysels. “Vooral de opbouw rond het oude binnenplein is bijzonder.” Matelote bevindt zich in een rustige en mooie wandelstraat, niet ver van de Grote Markt. Dit maakt wel dat u uw auto verderop moet parkeren, in een van de nabijgelegen parkings.

Haarstraat 11a, 2000 Antwerpen // www.hotel-matelote.be

Julien

Hotel Julien zag in 2004 het levenslicht. Mouche Van Hool liet het historische pand uit de zestiende eeuw - dat vroeger dienstdeed als veilinghuis voor postzegels - transformeren tot een eigentijds en uniek hotel met initieel 11 kamers. In 2008 breidde het hotel uit. Vandaag telt het 21 kamers.

“De verfijnde smaak belichaamt dat waar Antwerpen zo bekend voor is: kunst, mode, geschiedenis en architectuur.” Het hotel beschikt over een kosmopolitische bar en een dakterras met een mooi uitzicht. Genieten en ontspannen kan in de wellnessruimte in de bijzondere kelder van het pand.

Korte Nieuwstraat 24, 2000 Antwerpen // www.hotel-julien.com

FRANQ

© RR

Recente nieuwkomer is FRANQ. Het neoclassicistische gebouw waarin het hotel is gevestigd, onderging de voorbije jaren een grondige renovatie. De naam FRANQ is een knipoog naar de vroegere bestemming van het pand: een bank. De kluizen waar de Belgische franken vroeger werden bewaard, doen nu dienst als wijnkelder.

Dit 42 kamers tellende hotel laat zich omschrijven als een urban chic designhotel. Qua prijsklasse wordt er gemikt op het luxesegment. Er is ook een restaurant aan verbonden waar iedereen kan genieten van het gastronomische talent van Tim Meuleneire, een gerenommeerde chef bekend van het vroegere restaurant De Koopvaardij.

Kipdorp 10 -12, 2000 Antwerpen // www.hotelfranq.com