dinsdag 25 september 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Hallo Vlaanderen

Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderburen

De Vlaamse jagers en de Waalse pest

Ik was dezer dagen op reportage in Florenville, in de Gaume. Het landschap is er meer golvend dan het heuvelachtige Ardense reliëf. Maar vooral: de Gaume is getroffen door de Afrikaanse varkenspest. Al een week voorpaginanieuws in Wallonië. Logisch, alle ingrediënten voor een goed verhaal zijn er: een wondermooie streek, het onrustwekkende woord ‘pest’, en een mysterie: waar komt de ziekte vandaan?

Vooral dat laatste doet de passies oplaaien. Steeds meer getuigenissen wijzen in de richting van welstellende jagers – rijkelui, ook dat spreekt aan natuurlijk – die vaak uit Brussel, Vlaanderen of Nederland komen en die waar voor hun geld willen. Ze huren een jachtgebied tegen een fors bedrag, 3.500 euro voor 50 hectaren bijvoorbeeld. In ruil willen ze uiteraard zo veel mogelijk wilde dieren neerschieten, en liefst ook zo goot mogelijk, bij voorkeur herten of everzwijnen. Everzwijnen zijn er, maar niet overdreven veel. Plus: een Waals everzwijn weegt gemiddeld 90 kg, zijn Bulgaarse of Poolse collega gemakkelijk 200 kg.

De bekoring is dan ook groot om beesten uit Oost-Europa te importeren. In het geniep weliswaar, wegens verboden in Wallonië. Nog een voordeel: deze everzwijnen komen uit fokkerijen, ze zijn gewend aan de mens. Gevolg: ze vluchten niet als jagers naderen. Gevolg van het gevolg: pang, pang, pang, dood, dood, dood, zo gemakkelijk is het. “Die jagende notabelen uit het noorden zijn bijna even dik als hun vermoorde prooien”, schampert een getuige tegen mij. “Zo blij zijn ze dat ze zich amper moeten verroeren om toe te slaan.”

Nu twee vaststellingen. Eén: het is wel zo dat de Afrikaanse varkenspest al tien jaar in Oost-Europa woedt. Het kan dus dat een ingevoerd besmet everzwijn zijn aan de epidemie overleden Waalse soortgenoten, een tiental intussen, ziek heeft gemaakt. Maar het is nog steeds wachten op de DNA-onderzoeken. Een andere theorie is dat een vrachtwagenchauffeur uit Oost-Europa de rest van een boterham met besmette worst op een snelwegparking in de Gaume heeft weggegooid. Een everzwijn zou die dan hebben opgegeten.

Tweede vaststelling: de thesis dat men everzwijnen uit het oosten invoert wordt evenmin bewezen. Geen beelden, geen pv’s. De natuurverenigingen zeggen wel dat de lobby van de jagers zo machtig is dat de agenten van het Waals Gewest gemuilkorfd worden. De overheid ontkent.

Rest ons te hopen dat wetenschappers snel de oorzaak van de pest ontdekken, om het gekibbel te stoppen tussen jagers en niet-jagers, dat naar een klassen- en taalstrijd neigt. En dat de pest wordt uitgeroeid. De bossen zijn al een week dicht om het verspreiden van de epidemie te beperken. De herfst is nochtans zo mooi in de Gaume.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws